Skip to Content
kozani
Back

2η Συνάντηση Δικτύου Εμπλεκόμενων Φορέων του σχεδίου RAW4RES/INTERREG EUROPE του Δήμου Κοζάνης

RAW4RES: Enhancing responsible mining policies and raw materials resilience in EU regions

Ενίσχυση υπεύθυνων πολιτικών εξόρυξης και ανθεκτικότητας πρώτων υλών κρίσιμης σημασίας στις Ευρωπαϊκές περιφέρειες

Το σχέδιο με ακρωνύμιο RAW4RES στοχεύει στην ενίσχυση βιώσιμων και περιβαλλοντικά/κοινωνικά υπεύθυνων πολιτικών και πρακτικών, εξόρυξης, ανάκτησης από παραπροϊόντα εξόρυξης, επανάχρησης και ανακύκλωσης μεταλλευτικών πρώτων υλών, από εμπορικές ροές αποβλήτων. Απώτερος σκοπός του σχεδίου είναι η αξιόπιστη, ασφαλή και βιώσιμη πρόσβαση σε αυτές και την προστασία των παραγωγικών δραστηριοτήτων από ελλείψεις σε κρίσιμες πρώτες ύλες και βιομηχανικά μέταλλα.

Την Τρίτη 03 Δεκεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε η 2η Συνάντηση του Δικτύου των Εμπλεκόμενων Φορέων του σχεδίου RAW4RES/INTERREG EUROPE του Δήμου Κοζάνης στην αίθουσα συσκέψεων «Κοβεντάρειο». Συμμετείχαν εκπρόσωποι της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος, της Διεύθυνσης Τεχνικού Ελέγχου Κοζάνης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Υποδομών της Π.Ε. Κοζάνης, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Μακεδονίας και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Μακεδονίας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, της Διεύθυνσης Τοπικής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Κοζάνης, του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE), του Τμήματος Πρασίνου & Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Δήμου Κοζάνης, καθώς και η ομάδα υλοποίησης του σχεδίου του Δήμου Κοζάνης. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου, Περιβάλλοντος και Δημοτικής Αστυνομίας, Γιώργος Ευκολίδης, και ο Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Μετάβασης, Νέων Τεχνολογιών, Προγραμματισμού και Επιχειρηματικότητας, Γιώργος Αλεξανδρίδης.

Στη 2η Συνάντηση Δικτύου Εμπλεκόμενων Φορέων του σχεδίου RAW4RES παρουσιάστηκαν από την ομάδα υλοποίησης του σχεδίου του Δήμου Κοζάνης η εξέλιξη του προγράμματος RAW4RES, οι δράσεις που υλοποιήθηκαν από τον Δήμο Κοζάνης αλλά και από τους εταίρους του σχεδίου, κατά το 3ο εξάμηνο υλοποίησης αυτού, καθώς και οι μελλοντικές δραστηριότητες που είναι προγραμματισμένες να υλοποιηθούν εντός του 4ου εξαμήνου και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτών. Συντονιστής της συνάντησης ήταν ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, κος Παπαθανασίου Βασίλης.

Η πρώτη θεματική ανάλυση του σχεδίου παρουσιάστηκε από τον κύριο Αργυρόπουλο Νικόλαο, μέλος της ομάδας έργου του RAW4RES, και αφορούσε τις καλές πρακτικές διακυβέρνησης για την εξισορρόπηση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της αλυσίδας διαχείρισης των κρίσιμων πρώτων υλών. Πρόκειται για μια δραστηριότητα που υλοποιήθηκε από τον Δήμο Κοζάνης κατά την διάρκεια του 2ου και 3ου εξαμήνου του προγράμματος, συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2024. (Δείτε την 1η παρουσίαση εδώ)

Η επόμενη δραστηριότητα παρουσιάστηκε από την κυρία Παπαδοπούλου Αθηνά, μέλος της ομάδας έργου του RAW4RES, αναφορικά με τους τρόπους αύξησης της εδαφικής ανθεκτικότητας απέναντι σε πιθανές διαταραχές της αλυσίδας αξίας κρίσιμων πρώτων υλών, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια του 2ου και 3ου εξαμήνου του προγράμματος, συγκεκριμένα από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο του 2024, και υπεύθυνος εταίρος ήταν ο Δήμος Frederikshavn  από την Δανία. (Δείτε την 2η παρουσίαση εδώ)

 Στη συνέχεια, η κυρία Δέσποινα Δαμρατζίδου, μέλος της ομάδας έργου του RAW4RES, παρουσίασε την συνάντηση εργασίας 4ου εξαμήνου, από 2 έως τις 3 Ιουλίου 2024. Οι εταίροι του προγράμματος RAW4RES και οι εμπλεκόμενοι φορείς τους συναντήθηκαν στην πόλη Lens της Γαλλίας, έδρα του εταίρου TEAM2 του σχεδίου, για μια διήμερη επίσκεψη σε επιχειρήσεις που λειτουργούν με πρότυπα βιωσιμότητας, ιχνηλασιμότητας και διαφάνειας. (Δείτε την 3η  παρουσίαση εδώ)

Έπειτα, η κυρία Τρικοιλίδου Ελένη, υπεύθυνη του έργου RAW4RES, παρουσίασε στους συμμετέχοντες της εκδήλωσης τις μελλοντικές δράσεις του προγράμματος για την ενίσχυση υπεύθυνων πολιτικών εξόρυξης και ανθεκτικότητας πρώτων υλών κρίσιμης σημασίας στις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες και αφορούν την κοινωνική «αποδοχή» των βιομηχανικών δραστηριοτήτων, ανακύκλωσης, ανάκτησης και εξόρυξης, τα επιχειρησιακά μοντέλα και εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων και τοπικής κοινωνίας στον τομέα αυτό, τις βέλτιστες πράσινες τεχνολογίες και πρακτικές για αειφόρες αλυσίδες πρώτων υλών και τέλος η επίσκεψη αξιολόγησης της περιοχής μας από τους εταίρους μας με στόχο την κατάθεση προτάσεων για την ενσωμάτωση υπεύθυνων, βιώσιμων μέτρων και μέτρων διαχείρισης κινδύνου στις εδαφικές στρατηγικές επιχειρηματικής ανάπτυξης. (Δείτε την 4η παρουσίαση εδώ)

Με την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων ακολούθησε διαλογική συζήτηση στην οποία επισημάνθηκε πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη αυτού του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την περιοχή μας και τονίστηκε η αναγκαιότητα των κρίσιμων πρώτων υλών στη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα, στο ρόλο που θα διαδραματίσει η κυκλική οικονομία στην ανάκτηση των κρίσιμων πρώτων υλών και οι ευκαιρίες που θα προκύψουν για την έρευνα και για τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων. Επίσης, αναφέρθηκε η αναγκαιότητα συνεργασίας για την μεταφορά του Ευρωπαϊκού και Εθνικού Σχεδιασμού στη διαχείριση των κρίσιμων πρώτων υλών και την εφαρμογή του από τις τοπικές κυβερνήσεις.

Το δίκτυο των εμπλεκόμενων φορέων ανανέωσε το ραντεβού, με την νέα συνάντηση να προγραμματίζεται στις αρχές της άνοιξης και με τη δέσμευση της ομάδας του σχεδίου RAW4RES να ενημερώνει τους εμπλεκόμενους φορείς για την πορεία των εργασιών.

            

Επιμέλεια: Παπαδοπούλου Αθηνά, ΠΕ Περιβάλλοντος