Skip to Content
kozani
Back

Η ομιλία του Λάζαρου Μαλούτα στα εγκαίνια της στέγης ποντιακού πολιτισμού Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης

         \
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ   ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
 
Γραφείο Τύπου
 

Τηλ.: 24613 50324

FAX: 24610 27065
E-mail: mme@kozanh.gr
Website: www.kozanh.gr

Ταχ. Δ/ση: Πλ. Νίκης 1

Πληροφορίες: Νατάσα Χατζηγεωργίου

 

Προς ενημέρωση συντακτών

 
 
 

Κοζάνη, Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

 

Η ομιλία του Λάζαρου Μαλούτα στα εγκαίνια της στέγης ποντιακού πολιτισμού Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης

 
 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι

Κυρίες και κύριοι.

Σας ευχαριστούμε όλους που βρίσκεστε μαζί μας σήμερα σ’αυτή την ιδιαίτερη στιγμή, σήμερα που εγκαινιάζεται η ΣΤΕΓΗ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΛΕΣΧΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ, το σπίτι δηλαδή του Ποντιακού Ελληνισμού εδώ στην Μακεδονία, στην Κοζάνη .

Ένα απ’ τα περιφερειακά αστικά κέντρα της πατρίδας μας που αγκάλιασαν και φιλοξένησαν τις χιλιάδες προσφύγων που ξεριζώθηκαν απ’ τις πατρογονικές τους εστίες, στον ιστορικό Πόντο και Μικρά Ασία, πριν από 90 περίπου χρόνια. Τους πρόσφυγες που ρίζωσαν πρόκοψαν, που ποτέ όμως δεν ξέχασαν τις πατρίδες όπου χιλιετίες άνθησε ο Ελληνισμός.

Αγαπητά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης, σήμερα για όλους σας αλλά ιδιαίτερα για τον Πρόεδρο, τον Κώστα Σανίδη, είναι μια ιδιαίτερη ημέρα. Μετά από αγώνες και προσπάθειες ετών έρχεται η δικαίωση.

Τα εγκαίνια αυτού του λαμπρού κτιρίου δικαιώνουν και επιβραβεύουν αγώνες και προσπάθειες ετών όλων σας και ιδιαίτερα του προέδρου.

Να ξεκινήσω ευχαριστώντας και συγχαίροντας τους συντελεστές του έργου που εγκαινιάζουμε.

Μελετητές-κατασκευαστές-επιβλέποντες, τον φορέα υλοποίησης του έργου του εξοπλισμού της στέγης , τους θεσμικούς φορείς που εξασφάλισαν οικόπεδο και χρηματοδοτήσεις ώστε να καταστεί εφικτή η υλοποίηση του έργου, όλους όσους εργάστηκαν και συνέβαλλαν ώστε να ξεπεραστούν μικρά και μεγάλα προβλήματα, όσους βοήθησαν ώστε το όνειρο να γίνει πραγματικότητα.

Η περιοχή μας φίλες και φίλοι για χρόνια μαστιζόταν από εσωστρέφεια. Ποτέ δεν δούλεψε συστηματικά για να αναδείξει το φυσικό, το βιομηχανικό, τον πολιτιστικό της πλούτο που και ιδιαίτερος και σημαντικός είναι.

Σήμερα η Στέγη του Ποντιακού Πολιτισμού έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα των πολιτιστικών δράσεων και εγκαταστάσεων, και το σημειώνω αυτό με την ευρεία του έννοια, που αυξάνουν την εξωστρέφεια και την ελκυστικότητα της περιοχής.

 
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής –αρχαιολογικός χώρος , Λαογραφικό Μουσείο , Μουσείο σύγχρονης τοπικής ιστορίας , Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού , Βυζαντινές εκκλησίες , Άγιος Νικόλαος ,  το κειμηλιαρχείο της Μητρόπολης , η νέα Δημοτική μας Βιβλιοθήκη , η Χαρτοθήκη στο Αρχοντικό Λασσάνη , το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα η Πινακοθήκη μας , Το Μουσείο του Κρόκου , το  Τεχνόπολις.
  • Η πλειάδα των πολιτιστικών δράσεων σύγχρονων και παραδοσιακών ντόπιων και προσφυγικών,
 

που αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τον πλούτο του τόπο μας.

Εγκαταστάσεις και δραστηριότητες που αναδεικνύουν τον πλούτο του τόπου, αναδεικνύουν ταυτόχρονα όμως και μια σειρά από προκλήσεις.

 

Την πρόκληση διδασκαλίας ουσιαστικών στοιχείων του πολιτισμού μας.

 

Την πρόσκληση  να αξιοποιήσουμε την ψηφιακή τεχνολογία .

 

Την πρόσκληση της συμμετοχής και της συνεργασίας. Να πείσουμε τους ανθρώπους μας ότι η ιστορία και ο πολιτισμός μας αφορά όλους.

 

Την πρόκληση του να μάθουμε να δουλεύουμε μεθοδικά και με σύστημα.

 

Την πρόκληση για επαγγελματική οργάνωση των δράσεων μας.

 

Την μεγάλη πρόκληση να αναδείξουμε το τεράστιο πολιτιστικό μας απόθεμα, τη σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή και δραστηριότητα σαν ουσιώδες κεφάλαιο της νέας αναπτυξιακής πορείας που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

 

 Γιατί μέσα σε μια τέτοια προοπτική μπορεί και αυτό το λαμπρό κτίριο, η στέγη του ποντιακού πολιτισμού να δικαιώσει τις προσπάθειες, τους κόπους , τους πόρους που διατέθηκαν.

Μου δίνεται λοιπόν η ευκαιρία εδώ δημόσια να διατυπώσω την πρόταση, που στις αρχές του χρόνου σύντομα διατύπωσα στο Δ.Σ της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης.

Τη δημιουργία δηλαδή εδώ στο χώρο που βρισκόμαστε, ενός Ψηφιακού Μουσείου του Ποντιακού Ελληνισμού και την ανάδειξη μ’ αυτόν τον τρόπο των πολλών και σπουδαίων κειμηλίων που έχουν διασωθεί αλλά και της ιστορίας  των θρύλων , και που όλα μαζί μαρτυρούν την ύπαρξη του πλούσιου και σπουδαίου πολιτισμού του Πόντου.

Είχα την ευκαιρία μέσα απ’ την αυτοδιοικητική μου διαδρομή  να επισκεφθώ τέτοιου είδους εγκαταστάσεις αλλά και να συζητήσω με ανθρώπους που έχουν υλοποιήσει τέτοιες δράσεις. Μουσείο μάχης Χαιρώνειας, Μαντείο Τροφωνίου, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού είναι ενδεικτικά μόνο μερικές απ’ αυτές.

Οι φωτογραφίες, τα κινηματογραφικά ντοκουμέντα, το χαρτογραφικό υλικό, τα αντικείμενα, οι διηγήσεις, η ιστορία, τα μνημεία του Πόντου που έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα, μπορούν να αποτελέσουν τους τροφοδότες αυτού του μουσείου.

Βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχεία, ποντιακοί σύλλογοι, ιδιωτικές συλλογές, η συλλογική μνήμη, είναι αυτοί που έχουν διασώσει τον πλούτο του ποντιακού πολιτισμού.

Η τεχνολογία είναι σύμμαχος.

Η ψηφιακή τεχνολογία που τρέχει με ταχύτατους ρυθμούς και σημειώστε και αυτό, είναι ιδιαίτερα προσιτή και οικεία στους νέους ανθρώπους , μας δίνει όλες τις δυνατότητες: Ψηφιακές αποτυπώσεις και μετεγγραφές, τρισδιάστατα μοντέλα, ηλεκτρονικές πλατφόρμες, εικονική πραγματικότητα, διαδραστικές αφηγήσεις και ένα σωρό άλλα πράγματα .

Η χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών μπορεί να είναι επίσης το εργαλείο για να χτίσουμε ψηφιακά, σημαντικά μνημεία του Πόντου.

Το φροντιστήριο της Τραπεζούντας, η Παναγία Σουμελά μπορούν να στηθούν σ’ένα ψηφιακό περιβάλλον ώστε να μπορεί ο καθένας να τα επισκέπτεται ταξιδεύοντας στο χρόνο.

Και όλα αυτά εδώ στην Κοζάνη την περιοχή με το τόσο ισχυρό Ποντιακό στοιχείο, τόσο σε επίπεδο συλλόγων όσο και προσωπικοτήτων , εδώ στο σταυροδρόμι της Δυτ. Μακεδονίας, εδώ στο φυσικό του σπίτι τη Στέγη του Ποντιακού Πολιτισμού.

Το νέο ΕΣΠΑ είναι μπροστά μας και τέτοιου είδους δράσεις και επιλέξιμες είναι και λογικού προυπολογισμού.

 

Εγώ δηλώνω στρατιώτης στην προσπάθεια.

 

Θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστίες για το έργο.

 
 
24 – 8 - 2014