Ενεργειακός εκσυγχρονισμός ύδρευσης Δήμου Κοζάνης -Έργο 2,46 εκ. συγχρηματοδοτούμενο από πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" & ΔΕΥΑΚ
Ένα ακόμα πολύ σημαντικό έργο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κοζάνης που θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ. Πρόκειται για το έργο «Ενεργειακός εκσυγχρονισμός και αξιοποίηση Α.Π.Ε. εγκαταστάσεων ύδρευσης του Δήμου Κοζάνης».
Το έργο, προϋπολογισμού μελέτης 2.466.030,90 ευρώ, εντάχθηκε με ποσό χρηματοδότησης 2.259.624,10 ευρώ στον άξονα «Περιβάλλον» του προγράμματος ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ, το οποίο θα αποπληρωθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών. Το υπόλοιπο ποσό των 206.406,8 ευρώ προβλέπεται να καταβληθεί από ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΚ.
Τα οφέλη του έργου
Στόχος του έργου αυτού είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων ύδρευσης του Δήμου Κοζάνης.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οι προτεινόμενες παρεμβάσεις ικανοποιούν τις ενεργειακές ανάγκες της ΔΕΥΑΚ, αξιοποιούν τις δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας οδηγώντας σε «ενεργειακό εξορθολογισμό» των εγκαταστάσεων της, και με βάση το νέο ενεργειακό της προφίλ υλοποιούνται παρεμβάσεις συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, συνολικής ισχύος 1,499,60 kwp.
Μέσω αυτού του ενεργειακού σχεδιασμού επιδιώκεται αρχικά η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας με την αντικατάσταση υφιστάμενου εξοπλισμού από εξοπλισμό υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Η εφαρμογή ευφυούς συστήματος τηλεδιαχείρισης αποτελεί το κύριο εργαλείο για την κατάρτιση ενός σχεδίου ενεργειακής διαχείρισης της ΔΕΥΑΚ, απαντώντας στις απαιτήσεις της σύγχρονης νομοθεσίας και των οδηγιών της Ε.Ε.
Ο συνδυασμός ενός σχεδίου δράσεων που ενσωματώνουν τις βέλτιστες πρακτικές και ενός εργαλείου που επιτρέπει τον ενεργειακό σχεδιασμό, τη θέσπιση και, κυρίως, την παρακολούθηση δεικτών της ενεργειακής συμπεριφοράς των εγκαταστάσεων της ΔΕΥΑΚ διασφαλίζει στο μέγιστο βαθμό ότι η λειτουργία της θα είναι απολύτως ελεγχόμενη και ενεργειακά αποδοτική.
Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων μέσω αξιοποίησης της μεθοδολογίας συμψηφισμού αποτελεί ουσιαστική προτεινόμενη δράση του εν λόγω έργου.
Με την υλοποίηση των προτεινόμενων παραπάνω δράσεων θα επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας αλλά και μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων.