Επιστροφή

2ο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης και Τεχνών του Λόγου, «’Ήρωες και ηρωίδες» 9 -18 Απριλίου 2010 Πρόγραμμα Παρασκευής 16 Απριλίου

2ο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης και Τεχνών του Λόγου
 
Κοζάνη, 9 -18 Απριλίου 2010
«’Ήρωες και ηρωίδες»
Αφιερωμένο στις επικές παραδόσεις των λαών
και στους σύγχρονους ήρωες, υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων
 
Πλούσιο το Πρόγραμμα του τελευταίου τριήμερου του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αφήγησης και Τεχνών του Λόγου, με θέμα,    «’Ήρωες και ηρωίδες» που διοργανώνεται από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης. Είναιμοιρασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό κάτοικο ή επισκέπτη της πόλης, όλων των ηλικιών.  
Έτσι, την Παρασκευή 16.4 για τα παιδιά διηγούνται σε Πτολεμαΐδα και Κοζάνη η βραβευμένη συγγραφέας Μαρία Παπαγιάννη και μαθητευόμενοι αφηγητές. Για τους μεγάλους, "Οδύσσεια" θα αφηγηθεί ο μεγαλύτερος βάρδος της Γαλλίας,  Μπρούνο ντε λα Σαλ και "Διγενή Ακρίτα"  η δικιά μας η ελληνο-γαλλίδα Μάγδα Κοσσίδα. Και για όποιον ενδιαφέρεται υπάρχει ακόμα συνάντηση και συζήτηση με την Ουαλή Έσυλτ Χάρκερ και τη Γαλλίδα Σοφί Ζουανιάν που ήδη μας διηγήθηκαν τις δικές τους ιστορίες.
Αναλυτικά:
Παρασκευή 16 Απριλίου 2010
 
18.00   ** «Η κλέφτρα των ονείρων»
            Μαρία Παπαγιάννη | Αναλόγιο Παιδικής λογοτεχνίας
                                                                                                Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας
18.00   **Μαθητευόμενοι αφηγητές αφηγούνται για παιδιά
                                                                                                Βιβλιοθήκη Κοζάνης
 
18.00   ** Χαίρω πολύ κ . Esylt Harker και κ . Sophie Joignant
            Συνάντηση και γνωριμία. Συζήτηση για την «Ελλάδα που αγαπούμε»
            Η E. Harker έζησε στην Ελλάδα και έμαθε την γλώσσα και η Sophie          Joignant αφιερώνει το φετινό φεστιβάλ της στην Uzeges στον ελληνικό      πολιτισμό
                                                                                                                        Art Café
 
20.00   «Ο Διγενής Ακρίτας»
            Μάγδα Κοσσίδα | Παράσταση αφήγησης
            Θεατροδρόμιο
22.00    «Η σχεδία του Οδυσσέα»
            Bruno de la Salle | Παράσταση αφήγησης αποσπασμάτων της Οδύσσειας       στα γαλλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους
                                                                                                            Θεατροδρόμιο
 
Λίγα λόγια για αφηγητές και έργα   
Bruno De La Salle
Ο Γάλλος αφηγητής Bruno de la Salle (Μπρούνο ντε λα Σαλ) ξεκίνησε την αναβίωση της αφήγησης στη Γαλλία και αποτελεί μια εμβληματική φιγούρα των γάλλων αφηγητών. Από το 1969 δίνει παραστάσεις αφήγησης αναδεικνύοντας τη γλώσσα και τη μουσικότητα των έργων προφορικής λογοτεχνίας. Έχει εκπαιδεύσει δεκάδες νέους αφηγητές και έχει παρουσιάσει παραστάσεις ατομικές ή ομαδικές, σε όλο τον κόσμο. Αφηγείται την Οδύσσεια από το 1981 και τα έπη αποτελούν το μεγάλο του πάθος, αφού και το Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης που διευθύνει στην Vendome (Βαντόμ), έχει την ελληνική ονομασία EPOS. Έχει ιδρύσει το Κέντρο Μελέτης Προφορικής Λογοτεχνίας, έχει διοργανώσει και δώσει ομιλίες σε δεκάδες συνέδρια, έχει γράψει βιβλία και δημιουργήσει αρχεία προφορικών αφηγήσεων ερευνώντας κάθε παραδοσιακή και σύγχρονη μορφή προφορικής αφήγησης.
Μάγδα Κοσσίδα
Η Μάγδα  Κοσσίδα είναι ελληνίδα αλλά από  τα 18 της χρόνια ζει στη Γαλλία. Σπούδασε Ιστορία και Παιδαγωγικά  αλλά στην συνέχεια αφιερώθηκε στην τέχνη  της προφορικής λογοτεχνίας και  αφήγησης. Ειδικεύεται στην ελληνική μυθική και επική παράδοση και οι παραστάσεις έχουν παρουσιαστεί σε όλη τη Γαλλία. Μερικές από τις παραστάσεις της είναι:  «Έρως και Ψυχή, κατά Απουήλιο», «Παραμύθια και θρύλοι της γαλάζιας πατρίδας μου», «Γνωστά και άγνωστα παραμύθια των αδελφών Γκριμ» κ.α. Επίσης,  έχει ασχοληθεί με την αφήγηση σε πολύ μικρά παιδιά και διδάσκει τεχνικές αφήγησης για αυτή την ηλικία. Είναι μέλος της ερευνητικής και καλλιτεχνικής ομάδας του Κέντρου Προφορικής Λογοτεχνίας (Centre de la Literature Orale)  και συνεχίζει την έρευνα και τη δημιουργία στην επική αφήγηση. 
Διγενής Ακρίτας (Μάγδα  Κοσσίδα)
Σε αυτή την παράσταση η αφηγήτρια  ενώνει δύο κόσμους και δύο  γλώσσες, αναζητώντας  τον ρυθμό  του δεκαπεντασύλλαβου στο ρυθμό της γαλλικής γλώσσας. Προετοιμάστηκε στη γαλλική γλώσσα και παρουσιάστηκε σε όλη την Γαλλία σε πολλές παραστάσεις. Η επιστροφή του «Διγενή Ακρίτα» στην πατρίδα του και τη γλώσσα του, μας φέρνει πίσω πλούτο ρυθμικών και νοηματικών αποχρώσεων. Ανάμεσα σε δυο γλώσσες και δυο πολιτισμούς, σαν τον Διγενή, τούτη η έμμετρη αφήγηση ερευνά τη θαυμαστή και επικίνδυνη περιοχή των συνόρων και των ορίων, στην Ανατολή και τη Δύση, ανάμεσα στο μύθο και την ιστορία, το ανθρώπινο και το θεϊκό, τον έρωτα και το μίσος, τη ζωή και το θάνατο.
Μαρία Παπαγιάννη             
Η συγγραφέας Μαρία Παπαγιάννη γεννήθηκε στη Λάρισα. Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη, Ελληνική Φιλολογία. Δούλεψε ως δημοσιογράφος στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, σε εφημερίδες και περιοδικά, όπως επίσης στην Ορχήστρα των Χρωμάτων, ως υπεύθυνη γραφείου τύπου. Τα τελευταία χρόνια γράφει ιστορίες για παιδιά και μεταφράζει παιδική λογοτεχνία. Έχει λάβει  τις  διακρίσεις: Έπαινος από  τον Κύκλο Παιδικού Βιβλίου για  το έργο "Πιάστε τους!"  Βραβείο Κύκλου Παιδικού Βιβλίου για το έργο της "Ως δια μαγείας".  Βραβείο του περιοδικού «Διαβάζω» για το έργο της "Ως δια μαγείας". Έχει γράψει και κυκλοφορήσει πάνω από 16 βιβλία και έχει κάνει πάνω από 15 μεταφράσεις παιδικής λογοτεχνίας. Επίσης, έχει γράψει θεατρικά έργα για παιδιά.
"Η κλέφτρα των ονείρων" (Μαρία Παπαγιάννη)
Πριν πολλά χρόνια οι άνθρωποι επισκέπτονταν ο ένας τον άλλον στα όνειρα του, οι μάνες καλοδέχονταν τις μοίρες για να καλομοιράνουν τα κορίτσια τους, οι ψυχές των ανθρώπων ήταν δεμένες με τη σκιά των δέντρων. Iστορίες από τα χρόνια τα παλιά, με ήρωες νέους, που μετά από περιπλανήσεις, δοκιμασίες και δυσκολίες καταφέρνουν να γευτούν το απόσταγμα της ζωής.
 
2ο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης και Τεχνών του Λόγου
«’Ήρωες και ηρωίδες»
Κοζάνη 9 -18 Απριλίου 2010
 
Αφιερωμένο στις επικές παραδόσεις των λαών και στους σύγχρονους ήρωες, υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων
 
Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ: Δρ Στέλιος Πελασγός
Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης: Γιάννης Καραχισαρίδης
 
Διοργανωτής: Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) Κοζάνηςσε συνεργασία με την Διεθνή Αμνηστία, το Διεθνές φεστιβάλ αφήγησης Festival  d' Uzeges, Γαλλίας και το Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης και Τεχνών του Λόγου Πηλίου «Κάτω από τα δέντρα …», και με τη σύμπραξη   21 φορέων της περιοχής.  
 
 
 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Οι ξενόγλωσσες παραστάσεις παρουσιάζονται στα γαλλικά με υπέρτιτλους ή ταυτόχρονη μετάφραση/αφήγηση στα ελληνικά.
 
Τιμές εισιτηρίων
Παραστάσεις και κινηματογραφικές προβολές: 8 €., Φοιτητικό - μαθητικό: 6€.
Παραστάσεις για παιδιά: 6 €.
Ενιαίο εισιτήριο για όλες τις παραστάσεις και προβολές: 40€.
Αναλόγια και Συναντήσεις γνωριμίας με προσκεκλημένους αφηγητές είναι ελεύθερη.
 
Σεμινάρια - Συμμετοχή
Αφήγησης, κόστος συμμετοχής: 25€.
Διεθνούς Αμνηστίας & Θεάτρου Σκιών, ελεύθερη είσοδος
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων για τα σεμινάρια 
 
 
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
Πάρκο Αγ. Δημητρίου, 50100 Κοζάνη
Τηλεφωνικό κέντρο: 24610 24062 • E-mail: dpt-koz@otenet.gr
 
Το ΔΗΠΕΘΕ επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού,
το Δήμο Κοζάνης και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης
 
 
Χορηγοί Επικοινωνίας
ΕΤ 3
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δίφωνο
City  Urban Living
www . cityportal . gr Thessaloniki
 
 
Περισσότερες Πληροφορίες , κ. Τασούλα Σιμάρα,  στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ στην «Αίθουσα Τέχνης» και στο τηλ.  begin_of_the_skype_highlighting 24610-24062end_of_the_skype_highlighting, εσωτ. 1
 
Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου: Χαρά Πετρούνια
Τηλ. 210 5244648 & 6972 710 991, e-mail: x-petrouyia@ath.forthnet.gr