Επιστροφή

Ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας ερωτηθείς πρόσφατα από δημοσιογράφους σχετικά με την διακοπή λειτουργίας του Λαογραφικού Μουσείου τον μήνα Αύγουστο λόγω έλλειψης χρημάτων, δήλωσε τα εξής:

ΔΗΛΩΣΗ  ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ  ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
 
 
Ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας ερωτηθείς πρόσφατα από δημοσιογράφους σχετικά με την διακοπή λειτουργίας του Λαογραφικού Μουσείου τον μήνα Αύγουστο λόγω έλλειψης χρημάτων, δήλωσε τα εξής:
 
« Το ότι κλείνει το Λαογραφικό Μουσείο τον Αύγουστο, μικρό το κακό. Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι τα θα γίνει με το Λαογραφικό Μουσείο αύριο και στο διηνεκές.
Όπως ειπώθηκε και από τον πρόεδρο του Λαογραφικού Μουσείου, ο Δήμος Κοζάνης σε συνεργασία με την Νομαρχία και το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, ανέλαβαν την πρωτοβουλία και υπέγραψαν μία προγραμματική σύμβαση η οποία προβλέπει την τριμερή χρηματοδότησή του, προκειμένου αυτό να μπορέσει να ανταποκριθεί στα έξοδα λειτουργίας του και να παρέχει τις υπηρεσίες που παρέχει.
 
Όπως ξεκάθαρα ειπώθηκε από τον πρόεδρο, ο Δήμος Κοζάνης και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης είναι φορείς που στήριξαν το Λαογραφικό Μουσείο, σε αντίθεση με το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, γιατί όπως μου ειπώθηκε σε επικοινωνία με τους ανθρώπους του μουσείου, η απάντηση που πήραν από το υπουργείο ήταν ότι «δεν έχουμε λεφτά». Με δεδομένο ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει περικοπή 30% των πόρων της φέτος, δεν ξέρω πως είναι δυνατόν η τοπική αυτοδιοίκηση να έχει λεφτά και το υπουργείο να μην έχει λεφτά.
 
Κάποιοι πρέπει να μάθουν να τιμούν και να σέβονται τις υπογραφές τους. Και μπορεί τις υπογραφές να τις έβαλαν κάποιοι προηγούμενοι υπουργοί ή γενικοί γραμματείς, η διοίκηση όμως σε αυτόν τον τόπο έχει συνέχεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή έβαλε την υπογραφή στην προγραμματική σύμβαση ο Κουκουλόπουλος εγώ πρέπει αν την αθετήσω ή  επειδή στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης κάποιοι άλλοι υπουργοί έβαλαν την υπογραφή τους, οι παρόντες υφυπουργοί πρέπει να την αθετήσουν. Να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, γιατί είναι απαράδεκτο ένα κόσμημα σαν το Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης να παραμείνει κλειστό ή να έχει προβλήματα βιωσιμότητας. 
Από ότι φαίνεται οδεύουμε σε ένα τέλος εποχής για το Λαογραφικό Μουσείο όπως το ξέρουμε σήμερα, με τη σημερινή του μορφή. Το μουσείο πρέπει να περιέλθει σε μία άλλη νομική κατάσταση. Εγώ θέλω να σας διαβεβαιώσω και έχω ήδη προγραμματίσει συναντήσεις το επόμενο διάστημα, μας δίνει την ευκαιρία και το καλοκαίρι που χαλαρώνουν κάποια πράγματα, να κάνουμε κάποιες συζητήσεις.
 
Από πλευράς Δήμου Κοζάνης θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και θα αναληφθούν όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες και οι οικονομικές δεσμεύσεις, ώστε το Λαογραφικό Μουσείο να συνεχίσει να λειτουργεί ανεμπόδιστα. Ο Δήμος Κοζάνης ακόμα και αν χρειαστεί να αναλάβει μόνος του και εξολοκλήρου το κόστος του μουσείου θα το κάνει. Αυτό θα εισηγηθώ εγώ στο Δημοτικό Συμβούλιο.»