Επιστροφή

ΟΑΠΝ: Το 3ο Καφέ Πολυγλωσσίας την Κυριακή 17 Μαΐου

Tην Κυριακή 17 Μαΐου 2015 θα πραγματοποιηθεί το 3ο Καφέ Πολυγλωσσίας της  Κοζάνης από τον Οργανισμό Αθλητισμού- Πολιτισμού  και Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης στο πλαίσιο του διαπολιτισμικού  του προγράμματος «Αφύπνιση στις Γλώσσες & τους Πολιτισμούς του Καλλικρατικού  Δήμου Κοζάνης» με τον επιστημονικό συντονισμό της  Αργυρώς Μουμτζίδου, ειδικής σε θέματα πολυγλωσσίας και διδακτολογίας Γλωσσών-Πολιτισμών.


Το Καφέ θα πραγματοποιηθεί στις 17.30 το απόγευμα στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ στο πάρκο του Αγίου Δημητρίου.


Τα καφέ της Πολυγλωσσίας, εκφράζοντας  έναν καινούριο θεσμό, (https://www.facebook.com/events/372490319586626/?fref=ts), ξεκίνησαν με επιτυχία το 2013 από τη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των γιορτών πολυγλωσσίας της πόλης. Σ’ αυτά οι θαμώνες γνωρίζουν  τις διαφορετικές φωνές και τις γλωσσικές διαδρομές της πόλης, έρχονται σε επαφή με συμπολίτες τους με διαφορετικές ρίζες, καταβολές και πολιτιστικές αφετηρίες, παίζουν  με τους ήχους και τις λέξεις, ζουν τη μουσική των λαών και των διαφορετικών πολιτισμών, συζητούν  και μοιράζονται τους προβληματισμούς τους γύρω από την εκπαίδευση όλων σε έναν κόσμο αλλαγών, συμμετέχοντας σε βιωματικά και καλλιτεχνικά δρώμενα.


Μετά τη Θεσσαλονίκη, η  Κοζάνη είναι η πρώτη επαρχιακή πόλη που φιλοξενεί τα ΚΑΦΕ ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΑΣ. Ο λόγος απλός: Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου Καλλικρατικού Δήμου Κοζάνης είναι η πολυπολιτισμικότητα, καθώς στον ίδιο χώρο δραστηριοποιούνται ομάδες με διαφορετικές καταβολές. Συνευρίσκονται ντόπιοι, Πόντιοι, Μικρασιάτες, Θρακιώτες, Καππαδόκες κι όχι μόνον.  Στον Δήμο μας ζουν άνθρωποι με μνήμες και ιστορίες από τα παράλια μέχρι τα βάθη της Μ. Ασίας, παλλινοστούντες, αλλά και πρόσφυγες με ποικίλες γλωσσικές διαδρομές  και πολιτιστικές αναφορές. Συνυπάρχουν ξεριζωμένοι από τη Νότια Ρωσία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη μέχρι την Ανατολία και την Αρμενία αλλά και γηγενείς μαζί με Γρεβενιώτες, Ηπειρώτες, Κρήτες. Συναντάμε ακούσματα γλωσσών σαν τα ελληνικά, τα βλάχικα, τα ρώσικα, τα αρμένικα, τα τούρκικα. Διακρίνουμε διαλέκτους σαν τα ποντιακά, τα καππαδόκικα, τα κουβουκλιώτικα,  αλλά ακούμε και τα ιδιαίτερα τοπικά ιδιώματα της Κοζάνης,  του Βελβεντού, της Σιάτιστας. Ιδιώματα που παραπέμπουν στη συνύπαρξη και στην  επαφή των γλωσσών, όπως θα λέγαμε για το σλαβομακεδονικό ιδίωμα της περιοχής μας.


Έχοντας ως στόχο τη διαπολιτισμικότητα, δηλαδή την επαφή των πολιτισμών και τη διάδρασή τους, ο Οργανισμός Αθλητισμού- Πολιτισμού  και Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης από το 1ο ήδη Καφέ επέκτεινε το θεσμό και στις περιφερειακές δημοτικές ενότητες του Δήμου.


Να θυμίσουμε ότι το 1ο Καφέ πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη στις  21 Νοεμβρίου 2014 στο χώρο της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης, φιλοξενώντας πέντε τραπέζια γλωσσών και διαλέκτων, το αλβανόφωνο, το αραβόφωνο, το κρητικό, το ποντιακό και το κοζανίτικο. Παράλληλα, οι παρευρισκόμενοι ήρθαν σε επαφή με ακούσματα  γλωσσών  της Ινδίας και  του Ιράκ χάρη στην παρουσία στο καφέ φοιτητριών  του ΤΕΙ Κοζάνης με καταγωγή από τις ανωτέρω χώρες. Τέλος,  δεν έλειψαν και  ακουστικά ερεθίσματα από τη Ρώσικη και την ιαπωνική γλώσσα, όσο και από το Σιατιστινό γλωσσικό ιδίωμα.


Έτσι, στο 2ο Καφέ Πολυγλωσσίας της  Κοζάνης που πραγματοποιήθηκε στο ΕΡΜΙΟΝΙΟΝ,  συμμετείχαν περιφερειακοί πολιτιστικοί σύλλογοι, αλλά και άλλοι με έδρα την πόλη της Κοζάνης, όπως και μεμονωμένοι πολίτες και πολιτιστικές ομάδες που ήθελαν να εκφραστούν ποικιλοτρόπως στο γλωσσικό τους ιδίωμα (Σύλλογος Σαμαριναίων Κοζάνης, Πολιτιστικός Σύλλογος Αιανής «Η Πρόοδος», Σύλλογος Κρητών Ν. Κοζάνης «Η Μεγαλόνησος», Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Νικόπολης, Πολιτιστικός Σύλλογος Αλωνακίων «Ο Πόντος», Πολιτιστικός Σύλλογος Βατερού, Χορευτικός Όμιλος Αντάμωμαν, Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Καρδιάς, Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης, Εύξεινος Λέσχη Νέας Χαραυγής, Κύπριοι, ΤΕΙ φοιτητές ξένων χωρών, Ρώσοι – Μολδαβοί και Αλβανοί μετανάστες, Κοζανίτες της πόλης).


Το 3ο Καφέ με θέμα τα έθιμα του Μάη θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή  17 Μαΐου στις 17.30 το απόγευμα στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ στο πάρκο του Αγίου Δημητρίου.


Οι φορείς που θα συμμετέχουν είναι:

1.       Πολιτιστικός Σύλλογος Κρόκου «Ιωακείμ Λιούλιας»
2.       Πολιτιστικός Σύλλογος Αιανής «Η Πρόοδος»
3.       Δημοτικό Σχολείο Αιανής
4.       Πολιτιστικός Σύλλογος ΕΜΑΣ «Μέγας Αλέξανδρος Λευκοπηγής»
5.       Δημοτικό Σχολείο Λευκοπηγής
6.       Μορφωτικός Σύλλογος Ροδιανής
7.       Μορφωτικός Σύλλογος Αλωνακίων «Ο Πόντος»
8.       Πολιτιστικός Σύλλογος Βατερού
9.       Εύξεινος Λέσχη Νέας Χαραυγής
10.   Όμιλος Ποντίων «Αντάμωμαν»
11.   Πολιτιστικός Σύλλογος Κλείτους
12.   Σύλλογος Σαμαριναίων Κοζάνης «Η Αγία Παρασκευή»
13.   Φοιτητές ΤΕΙ & ΑΕΙ Κοζάνης
14.   ΑΡΣΙΣ
 

Να σημειωθεί πως αποκορύφωμα των τριών καφέ θα είναι η 1η Γιορτή Πολυγλωσσίας Κοζάνης που θα πραγματοποιηθεί στις 12,13 και 14 Ιουνίου, και στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι σύλλογοι και φορείς, αφού συμπληρώσουν και αποστείλουν την σχετική φόρμα που έχει ήδη στείλει ηλεκτρονικά.