Επιστροφή

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες.


ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΓΙΑ ΠΩΛΗΣΗ ΛΙΓΝΙΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΔΕΗ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣΤο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, σε τακτική συνεδρίαση, τη Δευτέρα 29.11.2010, προχώρησε στο παρακάτω ψήφισμα.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Εκτιμώντας την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή εξαιτίας της διαφαινόμενης πρόθεσης της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πώληση ή εκχώρηση μέρους της λιγνίτης και υδροηλεκτρικής ισχύος μονάδων και ορυχείων σε ιδιώτες εκφράζει την έντονη αντίδρασή του σε τέτοιου είδους πρακτικές και μεθοδεύσεις.

Αξιολογώντας τους κινδύνους που θα ενσκύψουν από την πραγματοποίηση αυτών των σχεδίων και με δεδομένη την βαθιά ύφεση που θα προκύψει, σε μια περιοχή που έχει ξαναζήσει στο παρελθόν την αποβιομηχάνιση, δηλώνουμε, ότι ο τόπος μας δεν αντέχει σε άλλους τέτοιους κλυδωνισμούς.

Διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι θα αντισταθούμε σθεναρά σε κάθε επιχειρούμενη ψευδεπίγραφη απελευθέρωση ενέργειας στη χώρα μας και ζητούμε από την κυβέρνηση

1. Να παρουσιάσει άμεσα στους πολίτες του λεκανοπέδιου, ολοκληρωμένο τον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό
2. Να διασφαλίσει την τήρηση του ενεργειακού χαρακτήρα της περιοχής μας
3. Να αξιοποιήσει με όρους σύγχρονης τεχνολογίας και αειφορίας, την ορθολογική χρήση του ορυκτού πλούτου της περιοχής μας
4. Να αναγνωρίσει έμπρακτα την αναγκαιότητα για ένα καλύτερο περιβάλλον, με μέτρα βελτίωσης και προστασίας του
5. Να διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης και απόδοσης στην τοπική κοινωνία, των εδαφών εξόρυξης.Με το ψήφισμά μας, θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε το ρόλο του παθητικού παρατηρητή των εξελίξεων. Αντιθέτως, διεκδικούμε ουσιαστικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις που θα επηρεάσουν τη δική μας και τις επόμενες γενιές της περιοχής μας.

Με αίσθημα ευθύνης, όπως αυτό απορρέει από τον θεσμικό μας ρόλο, προκειμένου να μην θέσουμε σε κίνδυνο

* την κοινωνική συνοχή
* την βιώσιμη προοπτική της περιοχής
* τις πολύτιμες θέσεις εργασίας
* το μοναδικό ζητούμενο του τόπου που είναι η ίδια η επιβίωση
* το δικαίωμα σε ένα καθαρό περιβάλλον


Λέμε ΝΑΙ


* στο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της ΔΕΗ
* στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
* στην 5η μονάδα της Πτολεμαΐδας
* στις μετεγκαταστάσεις Ακρινής και ΠοντοκώμηςΛέμε ΟΧΙ

* στην απαξίωση των υποδομών που ο ελληνικός λαός χρηματοδότησε
* σε «ισοδύναμες λύσεις» που χαρακτηρίζονται από έλλειμμα τεκμηρίωσης
* σε «ισοδύναμες λύσεις» που εξυπηρετούν αποκλειστικά συμφέροντα ιδιωτών και όχι της αγοράς ενέργειας

Για όλα τα παραπάνω, δηλώνουμε ότι θα διεκδικήσουμε συντονισμένα με όλους τους πολίτες του μεγαλύτερου πλέον ενεργειακού δήμου της χώρας και όλους τους φορείς, την αποτροπή κάθε σχεδίου και κάθε επιλογής, που στερεί την προοπτική από τον τόπο μας, σε μία κοινωνική συμφωνία που θα εγγυηθεί την ίδια μας την επιβίωση.