Επιστροφή

Σε συνάντηση για το μέλλον των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. στην Βέροια παρέστη ο δήμαρχος Κοζάνης

Το μέλλον των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.), ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης στην συνεδρίαση που πραγματοποίησε η επιτροπή πολιτισμού της ΚΕΔΕ, το Σάββατο 6 Απριλίου 2013, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας. Στην συνεδρίαση παρέστησαν 15 δήμαρχοι και πρόεδροι  των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. από όλη την Ελλάδα, καθώς και ορισμένοι από τους καλλιτεχνικούς διευθυντές. Τον Δήμο Κοζάνης εκπροσώπησαν ο δήμαρχος κ. Λάζαρος Μαλούτας, και η πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. κ. Κούλα Καλογερίδου.

Όλοι οι ομιλητές με τις τοποθετήσεις τους αναφέρθηκαν στα βασικά προβλήματα των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, που αποτυπώνονται στις μικρής διάρκειας Προγραμματικές Συμβάσεις, που αποστέλλει το Υπουργείο Πολιτισμού, γεγονός που δυσχεραίνει τον σχεδιασμό ουσιαστικής πολιτιστικής δράσης και παρέμβασης, καθώς και στην  άτακτη χρηματοδότηση από πλευράς Υπουργείου, που επιπρόσθετα καθιστά αδύνατο τον έγκαιρο προγραμματισμό.

Μία επιπλέον προϋπόθεση, του Υπουργείου Πολιτισμού για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης του 2013, είναι η υποχρεωτική συμμετοχή της Περιφέρειας ως τέταρτου συμβαλλόμενου. Προϋπόθεση όμως που δεν είναι κατανοητή ή αποδεκτή από όλες τις Περιφέρειες, με αποτέλεσμα πολλές συμβάσεις να μένουν ανυπόγραφες.

Όλοι οι παριστάμενοι στην σύσκεψη συμφώνησαν ότι κανένα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ δεν πρέπει να κλείσει, γιατί ο πολιτισμός είναι ανάγκη κι όχι πολυτέλεια, ιδίως σ’ αυτήν την κρίσιμη εποχή για τη χώρα. Επίσης συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει σαφήνεια από το υπουργείο για τους σκοπούς του απέναντι στα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, καθώς και σαφής νομοθετική ρύθμιση, ώστε να αντιμετωπίζονται πρακτικά, διοικητικά και οικονομικά θέματα, με έναν ενιαίο τρόπο που θα υποδειχθεί, στο σύνολο του δικτύου των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων. Τέλος τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ θα πρέπει να πάψουν να λειτουργούν κάνοντας καλλιτεχνικούς ακτιβισμούς.

Η Κ.Ε.Δ.Ε κατέγραψε όλες τις εισηγήσεις και αποφάσισε τη σύσταση επιτροπής, η οποία θα συντάξει προτάσεις για τη λειτουργία και το μέλλον των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, αλλά και τον εκπαιδευτικό τους ρόλο, ελπίζοντας πως αυτήν τη φορά η φωνή των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ θα φτάσει στα αυτιά του Υπουργού Πολιτισμού και θα γίνει κατανοητή, αποφέροντας το καλύτερο για τους οργανισμούς αυτούς, που επί τριάντα χρόνια παράγουν πολιτιστικό έργο στις Περιφέρειές τους. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και η συζήτηση για την ένταξη σε μεγάλα Ευρωπαϊκά Προγράμματα ώστε να ενισχυθούν σημαντικά οι πόροι.