Επιστροφή

Ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης με αφορμή τους αυξημένους ρύπους στην περιοχή το τελευταίο διάστημα

 

 Το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της 11ης Ιουλίου 2012, εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:

Τις τελευταίες μέρες στο λεκανοπέδιο Κοζάνης – Πτολεμαΐδας βρίσκεται σε εξέλιξη παρατεταμένο επεισόδιο ρύπανσης όπως καταγράφεται αξιόπιστα από όλους τους φορείς που ασχολούνται με την παρακολούθηση της ποιότητας του περιβάλλοντος στην περιοχή. Δυστυχώς το φαινόμενο των υψηλών συγκεντρώσεων αέριων ρύπων είναι ιδιαίτερα σύνηθες στην περιοχή, ιδιαίτερα κατά την θερινή περίοδο. Πολίτες του δήμου, κυρίως των οικισμών που γειτνιάζουν στους χώρους όπου δραστηριοποιείται η ΔΕΗ, αλλά και οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής, συχνά βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ένα περιβάλλον σκόνης και αιωρούμενης τέφρας που υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής τους και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους όπως και των εργαζομένων σε ορυχεία και σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ.

Το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης εκφράζει ομόφωνα την διαμαρτυρία του για το φαινόμενο που βιώνουν πολίτες και εργαζόμενοι και καλεί την ΔΕΗ να λάβει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο. Ζητά από την πολιτεία να νομοθετήσει επιτέλους την δημιουργία εκείνου του αναγκαίου μηχανισμού πρόβλεψης των επεισοδίων ρύπανσης και αυτόματης λήψης των αναγκαίων, κάθε φορά, μέτρων ώστε να περιοριστούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα. Ακόμα, καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς που είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων εκ μέρους της ΔΕΗ, να κινητοποιηθούν άμεσα ώστε να επιβάλλουν την τήρηση της νομοθεσίας όπου αυτή παραβιάζεται.

Τέλος, επαναλαμβάνουμε την αδήριτη υποχρέωση της ΔΕΗ να εφαρμόζει παρέγκλιτα τους περιβαλλοντικούς όρους και να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα προς προστασία των πολιτών και εργαζομένων.

Πέρα από τις όποιες διαφορετικές οπτικές, είναι προφανές πώς για αρκετά χρόνια ακόμα θα συμβιώσουμε τοπική κοινωνία και ΔΕΗ. Η περιοχή έχει αναλώσει ένα μεγάλο και σημαντικό μέρος του φυσικού της κεφαλαίου προκειμένου να απολαμβάνουν οι πολίτες της χώρας το αγαθό της ενέργειας. Ο σεβασμός του θεμελιώδους δικαιώματος των πολιτών να ζουν σε ένα αξιοπρεπές περιβάλλον χωρίς κινδύνους για την υγεία τους που προκαλούνται από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ είναι το ελάχιστο που απαιτεί το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης.

                                                                            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

 

                                                                                ΜΑΡΚΟΣ ΦΛΩΡΟΣ