Skip to Content
kozani
Back

Κλιματική ουδετερότητα & ενεργειακή αυτονομία: Ο Δήμος Κοζάνης στο πρόγραμμα REFORMERS του Horizon Europe

Η μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και η επίσπευση του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας αποτελεί τον βασικό στόχο της πρότασης REFORMERS (Regional Ecosystems FOR Multiple-Energy Resilient Systems), στην οποία συμμετέχει ως εταίρος ο Δήμος Κοζάνης και εγκρίθηκε για χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Horizon Europe. 

Στο REFORMERS συμμετέχουν συνολικά 28 εταίροι, συμπεριλαμβανομένου και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 20 εκατομμύρια ευρώ.  
Υπενθυμίζεται, ότι το σχέδιο της Ευρώπης για την  αγορά ενέργειας με τίτλο «REPowerEU»,  προτείνει ένα σύνολο δράσεων για τη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τα ορυκτά καύσιμα και διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της πριν από το 2030.   
Σε αυτή την κατεύθυνση σημειώνεται, ότι οι κοιλάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αποτελούν αποκεντρωμένα συστήματα ΑΠΕ,  που δύνανται να προσφέρουν βιώσιμη και αποτελεσματική λύση σε αυτές τις προκλήσεις. Παράλληλα, μέσω της τοπικής παραγωγής και κατανάλωσης συμβάλλουν σε μειωμένες απώλειες μεταφοράς και διανομής λόγω χρήσης τοπικών δικτύων για ενεργειακές ανάγκες - μεγαλύτερη λειτουργική ευελιξία και μειωμένη εξάρτηση από ακριβές εισαγωγές καυσίμων προς μία υψηλότερη ενεργειακή αυτονομία. Επίσης, παρέχουν μεταξύ άλλων, ασφαλέστερο εφοδιασμό και χαμηλότερο, πιο σταθερό συνολικό ενεργειακό κόστος για μεμονωμένους πολίτες. 
Το έργο REFORMERS στοχεύει να αναπτύξει, να εφαρμόσει και να εκμεταλλευτεί τα επόμενα 5 χρόνια, μια τέτοια ενεργειακή κοιλάδα στο Boekelermeer, δίπλα στην πόλη Alkmaar στην Ολλανδία. Αυτή η ενεργειακή κοιλάδα θα χρησιμεύει ως ζωντανό εργαστήριο για τη δοκιμή και την επικύρωση τεχνολογιών, επιχειρηματικών μοντέλων, αλλά και την αποδοχή από τους χρήστες σε πραγματικές συνθήκες. 
Απώτερος στόχος είναι η περιοχή να λάβει την απαραίτητη τεχνογνωσία, ώστε να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη  ενεργειακής κοιλάδας ΑΠΕ στη Δυτική Μακεδονία.