Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης
Το Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης (Δ.Ω.Κ) λειτουργεί από το 1957. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες πολιτισμού στην πόλη και στο Δήμο Κοζάνης. Μέσα από τις προσπάθειες των παιδιών – σπουδαστών μας, των μαθητικών συναυλιών, της συμφωνικής ορχήστρας, της ορχήστρας δωματίου, της χορωδίας και της ορχήστρας κιθάρας έχει καθιερωθεί ως κύτταρο μουσικής παιδείας και καλλιέργειας. Όλες οι εκδηλώσεις και δράσεις του ΔΩΚ στέφονται με επιτυχία και αγκαλιάζονται από τον κόσμο, αναδεικνύοντας την καθημερινή προσπάθεια των παιδιών αλλά και την υψηλού επιπέδου διδασκαλία των καθηγητών μας.
Πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά σεμινάρια, πανελλήνιοι διαγωνισμοί και πολλές συναυλίες σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση. Κάθε χρόνο νέες πολιτιστικές δραστηριότητες και συνεργασίες με καλλιτεχνικούς φορείς της πόλης μας υπογραμμίζουν ότι το Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης εκτός από ιστορικός εκπαιδευτικός φορέας λειτουργεί και σαν ένας από τους σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς του Δήμου Κοζάνης και γενικότερα του Νομού Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας.
Με τη συνεχή στήριξη του Δήμου Κοζάνης, τη συμπαράσταση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δ.Ω.Κ, τη συνεχή φροντίδα του καλλιτεχνικού προσωπικού, τις προσπάθειες των παιδιών, και βεβαίως τη συμμετοχή των πολιτών της περιοχής μας σε κάθε εκδήλωσή μας, καταφέρνουμε να κάνουμε πραγματικότητα τους στόχους για καλλιτεχνική και πνευματική ανάπτυξη.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Δρίζειο Κτίριο (Δημοτικό Ωδείο), Αχιλλέως 15, 50132, Κοζάνη
Τηλ.: 2461034932 (Λειτουργία γραμματείας από τις 15.00 – 21.00).
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: oapnkozanis@gmail.com
Ιστοσελίδα: https://oapnkozanis.gr/dimotiko-odeio
FBpage: https://www.facebook.com/dokozanis
Φιλαρμονική Πανδώρα
Tο 1902 συστήνεται από νέους της Κοζάνης η μορφωτική αδελφότης Πανδώρα, το όνομα της πιθανόν το πήρε από το περιοδικό Πανδώρα που κυκλοφορούσε για πολλά χρόνια στην Κοζάνη. Τα πρώτα μουσικά όργανα αγοράστηκαν με έρανο των Κοζανιτών. Η ίδρυση της υπήρξε γεγονός ύψιστης σημασίας, μιας και συνδέθηκε η λειτουργιά της με τον μακεδονικό αγώνα. Καθ’ όλη την περίοδο του μακεδονικού αγώνα, η Πανδώρα παιάνιζε στους δρόμους της Κοζάνης, τονώνοντας το ηθικό των κάτοικων.
Κατά την πρώτη περίοδο λειτουργιάς της Πανδώρας (1902-1923) με πρόεδρο τον Γ. Μουμουζιά και γραμματέα τον Γ. Μικρού, κατάφερε να πραγματοποιήσει σημαντικό έργο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η οικονομική στήριξη προέρχεται από συνδρομητές, δωρητές, ευεργέτες και μεγάλους ευεργέτες. Η ζωή του μουσικού τμήματος ξεκίνησε με την δημιουργία μπάντας αποτελούμενη από πνευστά, με την προοπτική να δημιουργηθεί και ορχήστρα που θα περιελάμβανε και έγχορδα. Με την απελευθέρωση της Κοζάνης το 1912 τα οικονομικά προβλήματα γονάτισαν και την αδελφότητα και αναγκάστηκαν να παραδώσουν τα όργανα και να αναστείλουν την λειτουργία της. Τα οικονομικά προβλήματα δεν στάθηκαν ικανά ώστε να αποδυναμώσουν το ενδιαφέρον των πλούσιων Κοζανιτών που οργάνωναν χοροεσπερίδες και δεξιώσεις με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για κοινωφελής και πατριωτικούς σκοπούς. Και σε χορούς που διοργάνωνε το Φιλόπτωχο.
Κατά την δεύτερη περίοδο (1923-1940) η Πανδώρα αναγεννήθηκε, σε μια εποχή που η Ελλάδα προσπαθούσε να γιατρέψει τις πληγές της μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Το κοινωνικό γίγνεσθαι αναβαθμίζεται πολιτικά και πολιτισμικά και η Πανδώρα βρίσκει ξανά την θέση που της αρμόζει. Σκοπός της είναι η μουσική, ηθική και πνευματική ανάταση της πόλης, η συμφιλίωση των πολιτών και η άμβλυνση των εντάσεων που υπήρχε κατά την προηγούμενη περίοδο. Το 1940 διαλύονται όλοι οι μουσικοί σύλλογοι λόγο της Γερμανικής κατοχής και του Εμφυλίου.
Κατά την Τρίτη περίοδο ( 1951- σήμερα) η επανίδρυση της αποτέλεσε επιθυμία των αδερφών Κωνσταντίνου και Δημητρίου Κοβεντάρων που θέλησαν να κάνουν μια μεγάλη δωρεά για την πόλη της Κοζάνης. Η μπάντα από το 1954 ξεκινά πληθώρα πετυχημένων εμφανίσεων σε σημαντικές εκδηλώσεις εκτός και εκτός πόλεως. Οι υπηρεσίες της φιλαρμονικής χωρίζονται σε τακτικές και έκτακτες. Καθ’ όλη την διάρκεια του έτους συμμετέχει ενεργά σε πολλές εκδηλώσεις, όπως είναι το αποκριάτικα έθιμα, οι εθνικές παρελάσεις, οι γιορτινές εκδηλώσεις, «Λασσάνεια» κά. Η ευθύνη λειτουργίας της ανήκει στον νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου Οργανισμός Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας Δήμου Κοζάνης.
Η συμβολή της Πανδώρας μέσα στον χρόνο με πολλά εμπόδια και πολλές αντιξοότητες, υπήρξε καταλυτική για την καθημερινότητα των πολιτών, σε διακριμένες εκδηλώσεις, παρούσα σε όλα τα μεγάλα και σημαντικά δρώμενα του τόπου. (πηγή: Άννα Τανή – Καραχάλιου, 2018, ΠΑΝΔΩΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ 1902-2016 «Ο ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ»).
Στην Πανδώρα, λειτουργούν τρία τμήματα:
- το ΦΥΤΩΡΙΟ : Η χρονική διάρκεια του τμήματος είναι 1-2 έτη, κατά την διάρκεια της φοίτησης διδάσκονται οι βασικές γνώσεις μουσικής.
- η ΜΠΑΝΤΙΝΑ : Πρόκειται για μουσικό σύνολο που διδάσκεται και εκτελεί χαμηλού βαθμού δυσκολίας κομμάτια.
- η ΜΠΑΝΤΑ : Αποτελεί τον βασικό κορμό μουσικών, με προχωρημένες γνώσεις μουσικής, που λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς και δημόσιες εκδηλώσεις.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Παύλου Μελά & Αυλιώτη, 50131 Κοζάνη
Τηλ.: 24610-29843
Ιστοσελίδα: https://oapnkozanis.gr/filarmoniki-pandora