Επιστροφή

Άρθρο του ICA NEWS NOUVELLES DE L’ ACI, για την Ελληνική Χαρτογραφική Εβδομάδα (τεύχος 60, Ιούνιος 2013)

 

Ελληνική Χαρτογραφική Εβδομάδα

 

Στους συμμετέχοντες στην Χαρτογραφική Εβδομάδα, που διοργανώθηκε με την βοήθεια της Επιτροπής στις 9-13 Οκτωβρίου 2012 στην πόλη της Κοζάνης, παρουσιάστηκε μια επισκόπηση της σύγχρονης ελληνικής χαρτογραφίας. Το γεγονός και ο τόπος συνέπεσαν με την 100ή επέτειο της απελευθέρωσης της Μακεδονίας και της Ηπείρου το 1912 και της ενσωμάτωσής τους στο Ελληνικό Κράτος. Τα δύο Ιδρύματα που συνεργάστηκαν με την Επιτροπή μας, ήταν η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη και η Λασσάνειος Δημοτική Χαρτοθήκη που εδρεύουν στην Κοζάνη, την μεγαλύτερη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Το πρόγραμμα της Χαρτογραφικής Εβδομάδας ξεκίνησε με θέματα σχετικά με την ιστορική χαρτογραφία, ακολουθούμενο από στοιχεία τρέχοντος χαρτογραφικού ενδιαφέροντος και ολοκληρώθηκε με τα πλέον πρόσφατα τεχνολογικά επιτεύγματα εθνικού ενδιαφέροντος. Ήταν μια εβδομάδα εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στους χάρτες που συμπεριέλαβε πολλές διαστάσεις των ενδιαφερόντων μας. Οι παρουσιάσεις της ιστορικής χαρτογραφίας που έγιναν στην Λασσάνειο Δημοτική Χαρτοθήκη και διοργανώθηκαν από την Επιτροπή μας, συμπεριελάμβαναν παρουσιάσεις σχετικές με τις Ελληνικές κοινότητες και τις μεταναστεύσεις τους από τη Δυτική Μακεδονία και την Κοζάνη προς την Ευρώπη,, και ειδικότερα την Ουγγαρία. Δύο εξέχοντα μέλη και ειδικοί σε θέματα της Ελληνικής Διασποράς, η Καθηγήτρια Κατσιαρδή-Hering και ο Δρ I Μαντούβαλος, έκαναν σαγηνευτικές παρουσιάσεις στην εναρκτήρια απογευματινή συνεδρία, που συνοδεύθηκε από τα εγκαίνια της Έκθεσης «Δυτικομακεδόνες και Κοζανίτες στην Δυτική Ευρώπη– Ουγγαρία».

Οι παρουσιάσεις επικεντρώθηκαν στις Ελληνικές κοινότητες στην κεντρική και δυτική Ευρώπη στο 18ο και19ο αιώνα, τα δίκτυα μετανάστευσης και τις γενικότερες δραστηριότητες της Ελληνικής Διασποράς στην Ευρώπη, με ισχυρή Ελληνική παρουσία στην κοινωνική και οικονομική λειτουργία των Ευρωπαϊκών πόλεων εκείνη την εποχή. Η έκθεση, από την άλλη πλευρά, προσέφερε μια χαρτογραφική εικόνα του παραπάνω θέματος και επικεντρώθηκε σε δύο σημαντικούς άτλαντες: τον άτλαντα του 18ου αιώνα του JB Homann, AtlasMinorXXXVITabularumHommanianarumColoribusmethodicedistinctarum, και ένα σύγχρονο ουγγρικό άτλαντα (2001) του Hidas Gábor, TörténelmiVilágatlasz.

Ο καθηγητής László Zentai, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Χαρτογραφικής Ένωσης (ICA), προσέφερε αντίγραφα άλλων ιστορικών ουγγρικών χαρτών του 18ου και19ου αιώνα για την έκθεση.

Παρουσιάστηκε και πρόσθετο ιστορικό υλικό, καθώς και σύγχρονες αναπαραστάσεις του αντίστοιχου γεωγραφικού χώρου σε σημερινούς χάρτες. Η όλη έκθεση έδωσε μια ενδιαφέρουσα εικόνα πόλεων και περιοχών της Ευρώπης όπου άνθισε ένα ενεργό, προοδευτικό και πατριωτικό τμήμα του Ελληνικού έθνους που έπαιξε σημαντικό ρόλο στον αποκαλούμενο Ελληνικό Διαφωτισμό κατά τον 18ο και 19ο αιώνα.

Μία δεύτερη έκθεση, που έγινε επίσης στην Λασσάνειο Χαρτοθήκη και υποστηρίχθηκε από την επιτροπή μας, άνοιξε μερικές μέρες αργότερα. Το θέμα της ήταν «Από την Μελούνα στην Κοζάνη» και σχετίζονταν με την 100ετή επέτειο που αναφέρθηκε παραπάνω. Η έκθεση εστιάστηκε στην Ελληνική χαρτογραφία του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα και παρουσίασε την επέκταση της Ελληνικής επικράτειας και την αντίστοιχη αποτύπωση σε χάρτες των συνοριακών περιοχών, αρχίζοντας από το 1832, συνεχίζοντας προς βορρά με τη Θεσσαλία (1881) και στη συνέχεια την Μακεδονία και την Ήπειρο το 1912-1913.

Ένα σημαντικό γεγονός που διεξήχθη στη διάρκεια της Χαρτογραφικής Εβδομάδας ήταν το Εθνικό Χαρτογραφικό Συνέδριο, 10-12 Οκτωβρίου 2012. Οργανώθηκε από την Ελληνική Χαρτογραφική Εταιρεία και υποστηρίχτηκε, μεταξύ των άλλων, από την Επιτροπή της ICA για Ψηφιακές Τεχνολογίες στην Χαρτογραφική Κληρονομιά. Κατά την διάρκεια του παρουσιάστηκε μια ευρεία και ενδιαφέρουσα γκάμα εργασιών σχετικά με το κύριο θέμα του Συνεδρίου «Χαρτογραφία, Γεωπληροφορική και Τοπική Διακυβέρνηση».

Τελευταία ήταν μια ημερίδα μελέτης του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος (Ο.Κ.Χ.Ε.) που επικεντρώθηκε, στην συνεργασία με την τοπική κυβέρνηση και την προώθηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας INSPIRE σχετικής με τα γεωδαιτικά δεδομένα. Ο καθηγητής Ευάγγελος Λιβιεράτος, Πρόεδρος της Επιτροπής και Υπουργός της Ελληνικής Κυβέρνησης (Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής) άνοιξε την ημερίδα και έκανε μια διαφωτιστική ομιλία σχετική με τα ιστορικά θέματα του Ελληνικού Κτηματολογίου και τις σχέσεις του με την συμβατική κρατική χαρτογράφηση.


Επισκέπτες της χαρτογραφικής έκθεσης Από την Μελούνα στην Κοζάνη στην Λασσάνειο Χαρτοθήκη στην Κοζάνη, Ελλάδα (με την άδεια του Ευάγγελου Λιβιεράτου)