Δράσεις Μαρτίου στο media lab της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης
«Γνωριμία με την αστρονομία». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές των τάξεων Ε' και ΣΤ΄ Δημοτικού, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κόσμο της φυσικής από την Εταιρία Αστρονομίας και Διαστήματος - Παράρτημα Κοζάνης. Θα γίνεται ανάλυση του Ηλιακού Συστήματος, αναφορά στους πλανήτες του, επεξήγηση γιατί έχουμε ημέρα και νύχτα, γιατί έχουμε 4 εποχές και πως δημιουργούνται κλπ. Η δράση αρχίζει την Τρίτη 4 Μαρτίου, θα έχει διάρκεια μία διδακτική ώρα και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του Απριλίου.
Στη Βιβλιοθήκη- media lab κάθε Τρίτη & Πέμπτη από τις 10:00΄ – 11:00΄ & 11:00΄ - 12:00΄
«Φωτογραφικό εργαστήριο» (Photoshop) Σεμινάριο με τον Θάνο Σιώζο, μηχανικό Η/Υ και καθηγητή Πληροφορικής.
Στη Βιβλιοθήκη - Media lab, μία φορά το μήνα Τετάρτη 19:00΄-21:00΄.
«Ηχοληψία - Μουσική παραγωγή». Εισαγωγή -Σύνθεση –Παραγωγή, Σύλληψη ήχου- Ενορχήστρωση στο Cubase- Εξαγωγή τελικής παραγωγής, τελικό mixdown, Mastering, προώθηση στο internet. Σεμινάριο με τον Νίκο Μόμτσιο, μουσικό παραγωγό.
Στη Βιβλιοθήκη- media lab, κάθε Παρασκευή 19:00΄-21:00΄ (5 δίωρα). Έναρξη Παρασκευή 7 Μαρτίου – Λήξη Παρασκευή 4 Απριλίου.
ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ
«Ραδιόφωνο στο διαδίκτυο». Η βιβλιοθήκη εκπέμπει στο internet (Podcast). Μια φωνή για το βιβλίο, για την βιβλιοθήκη και τους πολύτιμους θησαυρούς της, για τον νέο χώρο και το πρόγραμμα που υλοποιείται. Σημαντικό κομμάτι στην όλη προσπάθεια θα είναι οι νέοι καθώς θα μπορούν να έχουν πρόσβαση και δυνατότητα να δημιουργούν αλλά πολύ περισσότερο να καταθέτουν τις απόψεις τους σ ένα μέσο που έχουν οικειότητα, το γνωρίζουν καλά και θα μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα!! Η εκπομπή θα υπάρχει στην ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης τις επόμενες ημέρες. Με τη δημοσιογράφο Δέσποινα Αμαραντίδου και το μουσικό παραγωγό Νίκο Μόμτσιο.
«Τεχνική video». Γνωριμία με την κάμερα, τους τρόπους και τις τεχνικές λήψεις ενός πλάνου για την δημιουργία βίντεο. Σεμινάριο με τον Νεκτάριο Δουγαλή, εικονολήπτη.
Στη Βιβλιοθήκη - media lab, κάθε δεύτερη Τετάρτη 18:00΄- 19:00΄. Συνέχεια του σεμιναρίου με έναρξη τον Ιανουάριο .
«Video editing ».Προσέγγιση και εξοικείωση με προγράμματα επεξεργασίας κινούμενης εικόνας (μοντάζ). Στόχος είναι, να αποκτήσουν οι μαθητές την ικανότητα να επεξεργάζονται και να δημιουργούν τα δικά τους video, με χρήση video πλάνων, σταθερών εικόνων, μουσικής, γραφικών, ειδικών effects. Σεμινάριο με τον Νίκο Κέφαλο, σκηνοθέτη.
Στη Βιβλιοθήκη- media lab, κάθε δεύτερη Τετάρτη 19:00΄ -21:00΄. Συνέχεια του σεμιναρίου με έναρξη τον Ιανουάριο.
«Αγωγή και μόρφωση των παιδιών και των εφήβων στο πρώιμο Βυζάντιο. Αρχαίες και σύγχρονες διδακτικές και παιδαγωγικές αντιλήψεις στα έργα των Πατέρων της Εκκλησίας». Εισήγηση με την Δρ. Αναστασία Βακαλούδη σε συνεργασία με το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοζάνης (ΛΠΚ). Στη Δημοτική Χαρτοθήκη 18:30΄
Τα παιδιά δημιουργο-γράφουν τα δικά τους κείμενα με τη βοήθεια και την υποστήριξη ειδικών συνεργατών. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το μεταπτυχιακό Τμήμα «Δημιουργικής Γραφής» του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας και την Α/βάθμια και Β/βάθμια Εκπαίδευση Ν. Κοζάνης. Για μαθητές Δημοτικού – Γυμνασίου.
ΤΡΙΤΗ 18 ΜΑΡΤΊΟΥ 2014
H Διευθύντρια της « le Monde», Natalie Nougayrède, σε μια συζήτηση με τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη . Αναμετάδοση live streamihg από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.
Ημερίδα με θέμα «Νέοι και Επιχειρηματικότητα» Η εκδήλωση έχει στόχο να ενημερώσει το κοινό για θέματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα ως επιλογή καριέρας και ποια χρηματοδοτικά εργαλεία μπορούν να αξιοποιηθούν. Σε συνεργασία με τον όμιλο Νέων, Επιστημόνων & Επαγγελματιών HUMANS.
Στη Δημοτική Χαρτοθήκη 18:00΄
«Επαγγελματική ανάπτυξη». Ενημερώσεις για υποψήφιους φοιτητές και γονείς σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού. Σε συνεργασία με το ΚΕΣΥΠ και την υπεύθυνη ενημέρωσης κ. Στέλλα Ρουσιάδου.
ΠΕΜΤΗ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ – ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
«Εκθεση φωτογραφίας με έργα του φιλέλληνα Γαλλοελβετού φωτογράφου Fred Boissonnas απο τα ταξίδια του στην Ελλάδα». Η Συγκεκριμένη συλλογή είναι μέρος των έργων του Μπουασονά που ανήκουν στο Ριζάρειο Ίδρυμα. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης.
Εγκαίνια έκθεσης Σάββατο 22 Μαρτίου 19:00΄
Στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης: Δευτέρα-Παρασκευή 8:30΄-14:00΄ &17:30΄-20:00΄
Σάββατο & Κυριακή 8:30΄-14:00
«Σεμινάριο θεατρικής γραφής για εκπαιδευτικούς».Αντικείμενο του σεμιναρίου είναι η χρήση εργαλείων της θεατρικής γραφής για τη διδασκαλία μέσα στην τάξη. Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν συγγραφικές τεχνικές που αφορούν το κτίσιμο του ήρωα, τη δημιουργία και εσωτερική συνοχή της πλοκής και τη γλώσσα του θεατρικού κειμένου και θα δουλέψουν πάνω στην πρακτική εφαρμογή αυτών στη διδασκαλία του αντικειμένου τους. Σεμινάριο με την συγγραφέα - μεταφράστρια κ. Πένυ Φυλακτάκη.
«Σεμινάριο θεατρικής γραφής για το ευρύ κοινό».Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους θέλουν να γνωρίσουν τα δομικά στοιχεία της θεατρικής γραφής (χαρακτηρολογία, σκηνικός χωροχρόνος, μοτίβο πλοκής, δομή, δραματική γλώσσα) και το ρόλο τους στη δημιουργία ενός θεατρικού έργου. Θα εστιάσουμε στη διαδικασία δημιουργίας σκηνών και θα δουλέψουμε εργαστηριακά ώστε να παραχθούν μικρά αυθύπαρκτα κείμενα δραματικής πυκνότητας. Σεμινάριο με την συγγραφέα - μεταφράστρια κ. Πένυ Φυλακτάκη.
Στη Βιβλιοθήκη- media lab, 12:00΄-14:00΄
«Αρχαιολογικά ευρήματα: από την ανασκαφή στην έκθεση. Ο Ρόλος της συντήρησης» με εισηγήτρια την Δρ. Μαρίνα Λυκιαρδοπούλου, σε συνεργασία με το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοζάνης (ΛΠΚ).
Στη Δημοτική Χαρτοθήκη 18:30΄
«Εκπαίδευση στις βασικές δεξιότητες Η/Υ». (βασική χρήση windows, office, κλπ). Σεμινάριο 12 ατόμων (ο αριθμός των συμμετεχόντων μπορεί να αυξηθεί αν κάποιος φέρει το δικό του laptop), διάρκειας 20 ωρών, με τον Δημήτρη Ντούλα, τεχνικό Η/Υ και δικτύων. Έναρξη Τετάρτη 26 Μαρτίου .
Στη Βιβλιοθήκη- media lab, κάθε Τετάρτη 10:00΄ -12:00΄.
«Το αίτημα για «πράσινο» και η σύγχρονη πόλη». Κύκλος «Re-Think Athens»: Αστικές προκλήσεις. Αναμετάδοση live streamihg από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.
Παρουσίαση του βιβλίου « Η Κλεψιά» του Αστέρη Μαυρουδή. Tο βιβλίο θα προλογίσει ο κ. Θάνος Σακαλής και θα μιλήσουν οι Δρ. Όλγα Κούρτογλου και η κ. Ελένη Γκόρα φιλόλογος. Αποσπάσματα θα διαβάσει ο συγγραφέας.Σε συνεργασία με την Ένωση Επιστημόνων Δυτικής Μακεδονίας "Νικόλαος Κασομούλης", το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοζάνης "Γεώργιος Παρακείμενος" (ΛΠΚ) και οι εκδόσεις Θερμαϊκός .
Στη Δημοτική Χαρτοθήκη 19:30΄
«Η Εθνική συνείδηση στο Βυζάντιο» με εισηγήτρια την Δρ.ΌλγαΚούρτογλου σε συνεργασία με το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοζάνης (ΛΠΚ).
Στη Δημοτική Χαρτοθήκη 18:30΄
· Τα σεμινάρια παρέχονται εθελοντικά και δωρεάν για τα μέλη της βιβλιοθήκης από συνεργάτες της
· Απαιτείται προεγγραφή! Αιτήσεις συμμετοχής στα τηλ. 2461350435 & 2461022245 και ηλεκτρονικά στο service@kozlib.gr (Προσοχή! μη στερήσετε κάποια θέση από κάποιον που ενδιαφέρεται πραγματικά)
· Απαραίτητη προϋπόθεση έναρξης των σεμιναρίων είναι η συμπλήρωση ικανού αριθμού ατόμων
· Για κάθε αλλαγή (ακύρωση ή προσθήκη) θα βγαίνει ανακοίνωση στην ιστοσελίδα μας.
· Μπορείτε να προτείνετε επιπλέον δράσεις και σεμινάρια (τα οποία, αν δεν είναι εφικτό να ενταχθούν φέτος, θα ληφθούν υπόψη στον επόμενο προγραμματισμό).
Διευκρινήσεις κ. Ελένη Μαργαρίτη