Επιστροφή

Δρομολογήθηκε η διαδικασία συγκρότησης του Τοπικού Ευρετηρίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Δήμου Κοζάνης


Με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τους περισσότερους πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου Κοζάνης δρομολογήθηκε, την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, η διαδικασία συγκρότησης του Τοπικού Ευρετηρίου στοιχείων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Δήμου Κοζάνης με την οργανωτική ευθύνη και τον συντονισμό του ΟΑΠΝ και την επιστημονική συνδρομή της κ. Ζωής Μάργαρη, Εντεταλμένης Ερευνήτριας του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Πρόκειται για μια πρόταση την οποία εισηγήθηκε η κ. Μάργαρη τον περασμένο Μάρτιο κατά τη διάρκεια των εργασιών της επιστημονικής συνάντησης – αφιερώματος στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά που πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Κοζάνης και τον ΟΑΠΝ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Λαογραφικό - Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης.
Η συνάντηση των πολιτιστικών φορέων του Δήμου Κοζάνης, χθες στο Κοβεντάρειο, έγινε παρουσία του Δημάρχου κ. Λευτέρη Ιωαννίδη, του Αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Παναγιώτη Δημόπουλου και του Προέδρου του ΟΑΠΝ κ. Γιάννη Ιωαννίδη. Ακολούθησε ανοικτή συζήτηση – διαβούλευση με συντονίστρια την κ. Μάργαρη. Όπως τόνισε η κ. Μάργαρη το ευρετήριο στοχεύει στην καταγραφή, την μελέτη, την προβολή και την προώθηση της ζώσας άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς του Δήμου Κοζάνης. Η δημιουργία του θα αξιοποιήσει όλο το τοπικό δυναμικό και θα συμβάλει σημαντικά στην αειφορία των μελών των τοπικών κοινοτήτων ώστε να αποτελέσει πεδίο ενδυνάμωσης και προβολής της τοπικής κουλτούρας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το ευρετήριο αυτό θα αποτελέσει το πρώτο του ελλαδικού χώρου, αντανακλώντας την αγάπη των ανθρώπων της Κοζάνης στον λαϊκό πολιτισμό. Ο σχεδιασμός των δράσεων, στο πλαίσιο μιας μακράς και γόνιμης διαδικασίας για τη συγκρότηση του ευρετηρίου, θα ακουμπά σε δύο σπονδυλωτούς άξονες: τον τόπο και τον χρόνο. Προϋποθέσεις για τη συγκρότησή του αποτελούν η σύμπραξη και διαβούλευση όλων των φορέων του λαϊκού πολιτισμού, ατόμων και συλλογικοτήτων. Συνεπώς,  η συγκρότηση του ευρετηρίου πρόκειται να γίνει από τους φορείς της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που είναι οι κοινότητες, οι ομάδες, ακόμα και μεμονωμένα άτομα, προκειμένου να μοιραστούν τη δική τους πολιτισμική εμπειρία τόσο με το τοπικό όσο και με το παγκόσμιο κοινό. Ως πρώτο βήμα προτάθηκε και αποφασίστηκε η διαμόρφωση τοπικών και θεματικών ομάδων εργασίας σε κάθε τοπική κοινότητα οι οποίες θα προσεγγίσουν τις ζώσες άυλες εκφάνσεις της πολιτισμικής κληρονομιάς. Το υλικό που θα συλλεχθεί θα αποτελέσει αφετηρία για τη δημιουργία μιας πολυμεσικής αφιερωματικής έκδοσης για τον πολιτισμό της περιοχής. Δευτερευόντως, το υλικό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως, όπως π.χ για τη διαμόρφωση προτάσεων ένταξης στο εθνικό ευρετήριο άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς και ενδεχομένως για τη συγκρότηση φακέλων υποψηφιοτήτων ένταξης στους διεθνείς καταλόγους της UNESCO.
Οι πολιτιστικοί σύλλογοι και οι φορείς πρέπει να γνωστοποιήσουν στον ΟΑΠΝ έως τις 20 Νοεμβρίου τα μέλη (ονόματα και ιδιότητες) μιας 5μελούς ομάδας εργασίας ενώ στα τέλη του ίδιου μήνα και σε ημερομηνία που θα γνωστοποιηθεί έγκαιρα, θα γίνει η πρώτη συνάντηση των ομάδων εργασίας με την κ. Μάργαρη για τον σχεδιασμό και συντονισμό των δράσεων καταγραφής.