Επιστροφή

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη για την Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου

2 Απριλίου, Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου
“Το διάβασμα είναι όπως η τροφή και το νερό. Το πνεύμα που δεν διαβάζει χάνει βάρος, όπως ένα σώμα που δεν τρώει.”
Βίκτωρ Ουγκώ, 1802-1885, Γάλλος συγγραφέας
 
Κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Είναι η μέρα   που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966.
Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.
Το 2021 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα των Η.Π.Α. Το μήνυμα γράφτηκε από την Αμερικανίδα ποιήτρια Margarita Engle, γεννημένη στο Λος Άντζελες από Αμερικανό πατέρα και Κουβανή μητέρα. Έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας και πλήθος διακρίσεων. Η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από τον Roger Mello, που γεννήθηκε στην Μπραζίλια το 1965. Έχει εικονογραφήσει περισσότερα από εκατό βιβλία, από τα οποία στα είκοσι πέντε είναι δικό του και το κείμενο. Τιμημένος από την ΙΒΒΥ με το βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν εικονογράφησης το 2014, έχει επίσης τιμηθεί με πολλά βραβεία από πολλές χώρες και σε πολλές χώρες έχουν εκτεθεί έργα του.
Σε όλες τις χώρες, τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκάριοι, οι εκδότες και οι εκπαιδευτικοί γιορτάζουν την παγκόσμια αυτή ημέρα με διάφορες εκδηλώσεις σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, πλατείες και άλλους χώρους, δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία και το διάβασμα.
Φέτος, δυστυχώς, λόγω της πανδημίας δεν μπορούμε να κάνουμε ζωντανές εκδηλώσεις. Μπορούμε όμως να τιμήσουμε το βιβλίο επιλέγοντας κάποιο απ’ τα βιβλία που έχουμε σπίτι μας και να αφεθούμε στην “μουσική των λέξεων” όπως μας παροτρύνει η Αμερικανίδα ποιήτρια Margarita Engle. Έτσι ίσως καταφέρουμε να “συναντηθούμε” με τα πρόσωπα που τόσο μας λείπουν και να αισθανθούμε πως είμαστε πάντα ο ένας δίπλα στον άλλο.   

Η μουσική των λέξεων.
The Music of Words (2021)
Margarita Engle, U.S.A.
Όταν διαβάζουμε, το μυαλό βγάζει φτερά.
Όταν γράφουμε, τα δάχτυλά μας τραγουδούν.

Οι λέξεις είναι ήχοι από τύμπανα και φλάουτα στη σελίδα,
καλλίφωνα πουλιά που πετούν ψηλά, ελέφαντες που σαλπίζουν,
ποτάμια που κυλούν, καταρράκτες που ξεχύνονται,
πεταλούδες που στροβιλίζονται
ψηλά στον αέρα!
 
Οι λέξεις μας καλούν να χορέψουμε – ρυθμούς, στίχους,
χτυποκάρδια, παλιές ιστορίες και νέες,
φανταστικές και αληθινές.
 
Είτε είσαι στο σπίτι ασφαλής
ή τρέχεις να περάσεις τα σύνορα για μια άλλη χώρα
και μια ξένη γλώσσα, οι ιστορίες και τα ποιήματα
σου ανήκουν.
 
Όταν μοιραζόμαστε λέξεις, οι φωνές μας
γίνονται η μουσική του μέλλοντος,
ειρήνη, χαρά και φιλία,
μια μελωδία
ελπίδας.

Μετάφραση: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου

Για να τιμηθεί αυτή η ξεχωριστή μέρα η Βιβλιοθήκη μας συνεννοήθηκε με την ΕΡΑ Κοζάνης και αύριο το πρωί θα αναγνωστεί μέσα απ’ την συχνότητα της και στα πλαίσια του προγράμματος της ένα παραμύθι. Ευχαριστούμε πολύ την ΕΡΑ Κοζάνης για την συνεργασία καθώς και την εκπαιδευτικό κ. Θεοδώρα Μάραντου για την ανάγνωση του παραμυθιού.