Επιστροφή
Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκαν το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός του Δήμου Κοζάνης για το 2010, στην συνεδρίαση του Δ. Σ. που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009, στο Κοβεντάρειο
Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκαν το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός του Δήμου Κοζάνης για το 2010, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009, στο Κοβεντάρειο.
Το φετινό τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός, είναι επακόλουθο της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, καθώς και της μη απόδοσης των απαιτούμενων πόρων από την κεντρική εξουσία στο Δήμο Κοζάνης, με αποτέλεσμα το ύψος των χρηματικών ποσών να είναι χαμηλότερο, συγκριτικά με το 2009.
Συγκεκριμένα ο προϋπολογισμός
της νέας χρονιάς ανέρχεται στα 45 εκατομμύρια ευρώ και επηρεάστηκε από τους λιγότερους διαθέσιμους χρηματοδοτικούς πόρους που υπάρχουν -όπως και το κλείσιμο της τρέχουσας περιόδου- στοιχεία που τον καθιστούν απολύτως ρεαλιστικό, καθώς μετουσιώνει τη σκληρή πραγματικότητα στην έννοια των αριθμών.
Ταυτόχρονα, είναι μία πρόταση που διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου, καθώς και το πολύ σημαντικό έργο των νομικών προσώπων, καθώς και των δημοτικών επιχειρήσεων, όπως αυτό αγκαλιάστηκε και αναγνωρίστηκε όλα αυτά τα χρόνια από τους δημότες. Επίσης συνθέτει τον αναπτυξιακό με τον κοινωνικό χαρακτήρα των επιλογών του, για το σύνολο του δήμου.
Ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, σε δηλώσεις του για το θέμα τόνισε: «Βρισκόμαστε σε μία μεταβατική χρονιά, λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας, αλλά και της καθυστέρησης των χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, καταρτίστηκε ένα
ρεαλιστικό τεχνικό πρόγραμμα και ένας
ρεαλιστικός προϋπολογισμός .
Τη χρονιά που έρχεται, παρά τους περιορισμένους οικονομικούς πόρους θα
αγωνιστούμε να υλοποιήσουμε το έργο 4ετίας που μας έχει αναθέσει ο Κοζανίτικος λαός με την ψήφο του το 2006».
Ειδικότερα ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην μεγάλη υστέρηση που παρουσιάστηκε σε μία σειρά έργων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Κοζάνης, καθώς και σε έργα του ίδιου του Δήμου:
«Τα τελευταία 5,5 χρόνια ο Δήμος Κοζάνης είχε αποκλειστεί από όλα τα χρηματοδοτικά μέσα :
1)
από το ΟΠΑΓΚ δεν έλαβε ούτε τις χρηματοδοτήσεις που αφορούσαν τα δικά του έργα, δεν πήρε ούτε τα ποσά που δημόσια δεσμεύτηκε το καλοκαίρι του 2006, ο τότε Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, προς ολοκλήρωση των έργων στη ΖΕΠ
2)
στο ΕΠΑΔΥΜ εντάχθηκαν 2 έργα επιλογής της Περιφέρειας, που δεν ξεπερνούσαν τα 250.000 ευρώ, τα οποία φυσικά και δεν αρνήθηκε
3)
στον Διαδημοτικό Θησέα, δεν εντάχθηκε κανένα έργο του Δήμου Κοζάνης
4)
τα έργα ΣΔΙΤ, στα οποία εντάχθηκε το κλειστό κολυμβητήριο με την 50αρα πισίνα, εδώ και 2 χρόνια περίπου δεν προχώρησαν
5)
για τα
GLOBAL
GRANTS
, τα πρότυπα καινοτόμα σχέδια ανάπτυξης, για τα οποία βραβεύτηκε η πρόταση του Δήμου Κοζάνης, δεν πήρε ούτε 1 ευρώ
6)
από τα έργα της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Κοζάνης, αρμοδιότητας της Περιφέρειας, δεν ξεκίνησε ούτε 1 έργο.
Ενδεικτικά:
- Δρόμος Κοζάνη Αεροδρόμιο
- Δρόμος Κοζάνη Αεροδρόμιο
- Γέφυρες εισόδων πόλης
- Έργα Πανεπιστημίου
- Διασταύρωση Χαραυγής και ηλεκτροφωτισμός
του δρόμου μέχρι την πόλη
- Μελέτη της νοτιοανατολικής παράκαμψης της πόλης της
Κοζάνης, η οποία βρίσκεται ακόμη υπό δημοπράτηση
- Έργα Πανεπιστημίου
- Διασταύρωση Χαραυγής και ηλεκτροφωτισμός
του δρόμου μέχρι την πόλη
- Μελέτη της νοτιοανατολικής παράκαμψης της πόλης της
Κοζάνης, η οποία βρίσκεται ακόμη υπό δημοπράτηση
Το μοναδικό έργο που πραγματοποιήθηκε, ήταν οι κόμβοι στην περιοχή των Κοίλων, αφού πρώτα χρειάστηκε να χαθούν μερικοί συνάνθρωποί μας.
7)
ΣΤΟ 4ο ΠΕΠ, δεν έχει ενταχθεί κανένα έργο του δήμου. Πέρα από τα έργα της ΔΕΥΑΚ που προτάθηκαν, είχαμε την δυνατότητα να υποβάλλουμε πρόταση μόνο 1 εκατομμυρίου ευρώ για την υπηρεσία καθαριότητας, η οποία αναμένει έγκριση
8)
Το έργο της βιομηχανικής περιοχής παραμένει ημιτελές για χρόνια και απαξιώνεται. Κανένα πρόβλημα δεν λύθηκε.»
Με τη σειρά του ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Θόδωρος Βασδάρης αναφερόμενος στο τεχνικό πρόγραμμα υποστήριξε πως
«για την κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος λήφθηκε υπόψη το επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου Κοζάνης, αξιολογήθηκαν και ιεραρχήθηκαν οι προτεραιότητες και στοχοποιήθηκαν οι δράσεις. Η αναμενόμενη ενεργοποίηση προγραμμάτων από πλευράς πολιτείας- όπως ΕΣΠΑ και Π.Ε.Π.- θα δώσει τη δυνατότητα στο δήμο να υλοποιήσει περισσότερα έργα (κτίριο Δημοτικής Βιβλιοθήκης κ.ά.), για τα οποία έχει ήδη έτοιμες μελέτες».
Η αρμόδια αντιδήμαρχος για τον προϋπολογισμό της νέας χρονιάς, Παρθένα Τουμπουλίδου, επεσήμανε πως
«το 2010 αναμένεται μείωση των πόρων της αυτοδιοίκησης κατά 11%, και με αυτούς θα κληθούμε να λειτουργήσουμε. Το ζητούμενο είναι, πώς οι πολιτικές επιλογές μπορούν να διαμορφώσουν όρους για μία νέα αναπτυξιακή προοπτική, με δημιουργία θέσεων εργασίας, απασχόληση και άνοδο του βιοτικού επιπέδου. Πεποίθηση της δημοτικής αρχής, είναι πως στο σύνολό της, η πρόταση του προϋπολογισμού, υπηρετεί της αρχές της ανθρώπινης και κοινωνικής ευαισθησίας στα δεδομένα της σκληρής πραγματικότητας, σε ισορροπία με την αναπτυξιακή προοπτική που χαράσσει».