ΟΑΠΝ: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 3ο Καφέ Πολυγλωσσίας
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Μαΐου 2015 στο κατάμεστο Δημοτικό Αναψυκτήριο, στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης, το 3ο Καφέ Πολυγλωσσίας της Κοζάνης. Ηεκδήλωση διοργανώθηκε από τονΟργανισμό Αθλητισμού- Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Κοζάνηςστα πλαίσια του διαπολιτισμικού του προγράμματος «Αφύπνιση στις Γλώσσες & τους Πολιτισμούς του Καλλικρατικού Δήμου Κοζάνης» με τον επιστημονικό συντονισμό της Αργυρώς Μουμτζίδου, ειδικής σε θέματα πολυγλωσσίας και διδακτολογίας Γλωσσών-Πολιτισμών.
Στο 3ο Καφέ που είχε ως συνισταμένη τα έθιμα και τις λαϊκές παραδόσεις του Μάη συμμετείχαν πολλοί Σύλλογοι και φορείς αλλά και μικρές ομάδες πολιτώνμε όχημα έκφρασης το ιδιαίτερο γλωσσικό ιδίωμα του καθενός.
Η αυλαία της εκδήλωσης άνοιξε με τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αιανής, που παρουσίασαν το πανάρχαιο έθιμο της Πιρπιρούνας (τραγούδι σε καιρό αναβροχιάς) στο γλωσσικό ιδίωμα του Τσιαρτσιαμπά.
Τη σκυτάλη πήραν οι Γυναίκες των Πολιτιστικών Συλλόγων Λευκοπηγής, Κρόκου και Ροδιανής που παρουσίασαν πρωτομαγιάτικα δρώμενα, χορούς και τραγούδια στο ίδιο γλωσσικό ιδίωμα. Εντύπωση προκάλεσαν τόσο οι γλωσσικές διαφοροποιήσεις όσο και ο τρόπος έκφρασης σε αρκετά κοινά μαγιάτικα τραγούδια των τριών προηγούμενων χωριών, παρόλο που γεωγραφικά ανήκουν στον ίδιο χώρο και έχουν κοινές ρίζες και καταβολές.
Ακολούθησαν τα μέλη των Σαμαριναίων Κοζάνης που μίλησαν στη βλάχικη γλώσσα για τις εργασίες του Μάη στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, τη Σαμαρίνα.
Αντιπρόσωποι πέντε ποντιακών σωματείων παρουσίασαν το «Λάλεμαν», ζωντανεύοντας μαγιάτικες σκηνές από την κτηνοτροφική ζωή στα παρχάρια – χλοερούς βοσκοτόπους του Πόντου σε μεγάλο υψόμετρο.
Ο Δ/ντης του σχολείου Λευκοπηγής Δεληγιάννης Γιάννης αναφέρθηκε στα λουλούδια του Μάη στην ποντιακή διάλεκτο και στην κοινή ελληνική γλώσσα, αντλώντας πολύτιμο υλικό από το «Λεξιλόγιον Φυτολογικόν Τραπεζούντος» του διδασκάλου Ελευθερίου Κούση.
Ακούστηκαν ακόμα, ποιήματα και παροιμίες αφιερωμένες στο Μάη και στα λουλούδια του στην ελληνική, ιταλική, αλβανική, ρώσικη και αραβική γλώσσα.
Τέλος οι εκπρόσωποι του ποντιακού ελληνισμού απέτισαν στην ποντιακή και ελληνική γλώσσα φόρο τιμής στους νεκρούς της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού μ’ αφορμή την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας στις 19 Μάη.
Η αυλαία των ποικίλων εκδηλώσεων του 3ου Καφέ Πολυγλωσσίας έπεσε με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ν. Νικόπολης που είπε λογοπαίγνια και τραγούδησε στην καραμανλίδικη-προυσσαλίδικη διάλεκτο τραγούδια, αφιερωμένα στο Μάη και στις εργασίες του.
Μ’ αυτόν τον τρόπο ένα ακόμη καφέ ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία δίνοντας τη δυνατότητα σε συλλόγους με διαφορετικές παραστάσεις, βιώματα, ρίζες και καταβολές να καταθέσουν την δική τους πολιτιστική σφραγίδα σε ένα κοινό τραπέζι ανταλλαγής εμπειριών από την καθημερινή ζωή, παραδόσεων και εθίμων, να γνωριστούν καλύτερα και να συμβάλουν έτσι στην αρμονική συνύπαρξη όλων στα πλαίσια του ίδιου Δήμου.
Ευχαριστούμε τους παρακάτω Συλλόγους και φορείς για τη συμμετοχή τους και την καθοριστική συμβολή τους στην επιτυχία του 3ου Καφέ Πολυγλωσσίας:
Τις κυρίες όλων των φορέων για τα πολύ ωραία μαγιάτικα εδέσματα (γαλατόπτες, κουλουρόπιτες, κιχιά, ρυζόγαλα, ωτία, σαμσά κ.λπ) που ετοίμασαν, ως συνοδευτικά του καφέ.
Ευχαριστούμε τέλος το διαδυκτιακό ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης Star Classic fm για την προβολή της όλης εκδήλωσης όπως και την κ. Ματίνα Πατσάκα για τη βοήθεια της ως conferencier.
14. Ομάδα Γυναικών Κοζάνης
17. Καθηγήτριες ΤΕΙ Κοζάνης κκ Αλτίνη Αγάπη και Ταβουλτζίδου Σταυρούλα καθώς και την καθηγήτρια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Ελένη Τζημοπούλου.
Να σημειωθεί πως αποκορύφωμα των τριών καφέ θα είναι η 1η Γιορτή Πολυγλωσσίας Δήμου Κοζάνης που θα πραγματοποιηθεί στις 12,13 και 14 Ιουνίου.