Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επιστροφή

Έκθεση Ζωγραφικής του Μανώλη Δραγώγια

Έργο του Μανώλη ΔραγόλιαΗ Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού, Αθλητισμού και Κοινωνικής Πολιτικής Κοζάνης, εγκαινιάζει την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009 και ώρα 11:30, στον εκθεσιακό χώρο του Δήμου Κοζάνης (έναντι Ι.Μητρόπολης), την έκθεση του ζωγράφου Μανώλη Δραγώγια.

 

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 15 μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου με ώρες λειτουργίας 11:00 με 14:00 και 18:00 με 21:00.

 

Είσοδος ελεύθερη.

 

Ο Μανώλης Δραγώγιας γεννήθηκε στη Λευκοπηγή Κοζάνης το 1933. Ο τόπος που έζησε τα παιδικά του χρόνια ο ζωγράφος του πρόσφερε τα πρώτα ερεθίσματα για την καλλιτεχνική διαδρομή του. Το 1962 εγκαθίσταται στο Αμβούργο της Γερμανίας όπου εμβαθύνει στην ζωγραφική στο εργαστήρι του Άλ. Γκεόρκυ για ενάμιση χρόνο. Μαθαίνει την τεχνική της σπάτουλας και εκεί δέχεται τις επιδράσεις του εμπρεσσιονισμού. Το 1964 επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη και διδάσκει στην ιδιωτική σχολή Κοραή. Με εκθέσεις του σε όλη τη Μακεδονία, μέσα από τοπία της Κοζάνης, της Βέροιας, της Καστορίας, του Γράμμου και της Χαλκιδικής, δίνει πίσω στις πόλεις τις μνήμες που του χάρισαν. Έχει για δασκάλους τον Αϊβαζόφσκι, Ρώσο ζωγράφο πριν την επανάσταση, με τις θαλασσογραφίες του και τον Σίσκιν στη ζωγραφική του δάσους.

 

Στο Κάτω Σχολάρι της Θεσσαλονίκης, φεύγοντας από το κέντρο της πόλης το 1987, αναπολεί τα χρώματα της γης, του ουρανού, της θάλασσας, τις πέτρες, τα καΐκια, τα φαγωμένα σχοινιά, τους ταρσανάδες, τους κορμούς των δέντρων που έφαγε ο καιρός και τα τοπία του μακεδονικού και ιδιαίτερα του δυτικομακεδονικού χώρου.

 

Στα δημιουργήματά του διακρίνεται ο πλούσιος εσωτερικός του κόσμος που μεταφέρει πάντα στους πίνακές του, εξωτερικεύοντας μέσα από σχήματα , χρώματα και φως ότι είναι μέσα του συσσωρεμένο, ώστε να μπορεί κανείς να αναγνωρίσει νοήματα, αισθήματα, ανθρώπινες λαχτάρες και πόθους. Ο Μανώλης Δραγώγιας επανέρχεται στον τόπο που γεννήθηκε και μας δίνει έτσι την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τα έργα του. Έργα του Μανώλη Δραγώγια συναντάμε στο Δημαρχείο Κοζάνης και στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης αλλά και στο Μουσείο Μακεδονικού αγώνα στο Μπούρινο.


Τρέχουσα τοποθεσία ημερολογίων