Oμιλία του Δημάρχου Κοζάνης στην 27η Εμποροβιοτεχνική και Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας
Η 27η Εμποροβιοτεχνική & Γεωργική έκθεση Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποιείται φέτος σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον τόσο σε εθνικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.
Ιδιαίτερα στην περιοχή μας τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, ο μεγάλος αριθμός κλειστών επιχειρήσεων, ο ασφυκτικός στραγγαλισμός του τομέα των χρηματοδοτήσεων, η βαθειά ύφεση που βιώνει όλη η περιφέρεια, διαμορφώνουν ένα ζοφερό κλίμα.
Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε επιβάλλεται να αλλάξουμε προσανατολισμό. Να συνειδητοποιήσουμε ότι ο δημόσιος τομέας και θα αναδιαταχθεί και θα συρρικνωθεί. Υπηρετώ τον δημόσιο τομέα εδώ και δεκαετίες, είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν βαθιά στο ρόλο του και στην αποστολή του, όμως σαν χώρα έχουμε φτάσει σε μία ιδιαίτερα δυσχερή θέση. Στη θέση όπου δεν έχουμε την δυνατότητα να επιλέγουμε εμείς μέτρα και πολιτικές για την ανάπτυξη, για την προκοπή του τόπου, των παιδιών μας. Δυστυχώς είμαστε στην δυσάρεστη θέση, όπου σειρά από μέτρα μας επιβάλλονται. Έχουμε γίνει μάρτυρες τα τελευταία 1-2 χρόνια σειράς δεκάδων μέτρων που λαμβάνονται καθ’ υπόδειξιν και φοβάμαι ότι θα ακολουθήσουν και άλλα.
Πρέπει όμως να πιστέψουμε ότι ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας μας, μπορεί και πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο τοπίο που ανατέλλει. Να βάλουμε όρους όπως η ποιότητα, η ανταγωνιστικότητα, η εξωστρέφεια στο καθημερινό μας λεξιλόγιο. Να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας και να δούμε τις νέες ευκαιρίες που προβάλλουν γύρω μας και δίνουν προοπτικές για επιχειρηματική δράση και ανάπτυξη.
Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε το μέλλον με όρους παρελθόντος. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι το κράτος, η κρατικοδίαιτη ανάπτυξη όπως τα ξέραμε μέχρι σήμερα έχουν τελειώσει χωρίς επιστροφή. Δεν υπάρχουν πλέον οι πόροι για να γίνει αυτό. Κι αν το ΕΣΠΑ είναι στα 21 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο ΚΠΣ θα είναι πολύ μικρότερο. Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι ανύπαρκτο, τα αναπτυξιακά προγράμματα της τοπικής αυτοδιοίκησης τα περιμένουμε και δεν τα βλέπουμε ακόμη, συνεπώς πρέπει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που βλέπουμε το μέλλον. Πρέπει να κινητοποιήσουμε πόρους του ιδιωτικού τομέα, πρέπει να κινητοποιήσουμε ιδιωτικά κεφάλαια. Πρέπει να αξιοποιήσουμε όλο το προσωπικό μας. Πρέπει να ενσωματώσουμε όλες τις νέες τεχνολογίες στην καθημερινή μας λειτουργία. Δεν μπορούμε να είμαστε προσκολλημένοι στις αντιλήψεις του παρελθόντος. Η καινοτομία πρέπει να γίνει βασική επιλογή της λειτουργίας μας, και δεν αναφέρομαι μόνο στην τεχνολογική καινοτομία. Η τεχνολογική καινοτομία πρέπει και αυτή να τρέξει αλλά είναι ζήτημα κυρίως των εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων, των ερευνητικών μας κέντρων. Καινοτομία στη λειτουργία μας, σημαίνει καινοτομία στην σχέση μας με τον πολίτη. Καινοτομία στην καθημερινή μας δουλειά. Σε πολλές περιπτώσεις δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε ξανά την Αμερική. Οι εταίροι μας στην Ευρώπη, έχουν να μας δώσουν λαμπρά παραδείγματα και άριστες πρακτικές λειτουργίας σε αυτόν τον τομέα. Πως; Σχεδιάζοντας το αύριο, το μέλλον με σύγχρονους όρους, με όρους μέλλοντος όχι παρελθόντος.
Να επισημάνω επίσης και το εξής σε ότι αφορά το ΕΣΠΑ. Οι δημόσιοι πόροι είναι μετρημένοι και κάθε χρόνο λιγοστεύουν, δεν έχουμε περιθώριο και τους σπαταλούμε. Με στοχευμένες δράσεις, με εξειδικευμένες επιλογές, πρέπει να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη, να υποστηρίξουμε την αύξηση της απασχόλησης. Να ενισχύσουμε τις στρατηγικές μας επιλογές για εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα. Τις επιλογές που αναδεικνύουν το πολιτιστικό απόθεμα, που αναδεικνύουν το φυσικό μας απόθεμα, που μπορούν να κινητοποιήσουν και άλλους πόρους που ενισχύουν συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας. Να σταματήσουμε πλέον να διαθέτουμε πόρους σε υποδομές, που το μόνο που παράγουν είναι κόστος λειτουργίας και συντήρησης. Πρέπει να μας γίνει συνείδηση πλέον πως όλες μας οι επιλογές πρέπει να έχουν μετρήσιμο , να έχουν ορατό αποτέλεσμα .Και βέβαια να επισημάνω το ζήτημα της ταχύτητας. Όλοι μαζί πρέπει να τρέξουμε .Η απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ πρέπει να γίνει πρωταρχικό μας καθήκον, Μόνον αυτοί οι πόροι μπορούν να δώσουν ανάσες επιβίωσης στην τοπική οικονομία στην τοπική απασχόληση. Μόνο αυτοί οι πόροι είναι διαθέσιμοι σήμερα.
Η Εγνατία και οι κάθετοι άξονες, ο πρωτογενής τομέας, οι λίμνες μας που το τεράστιο δυναμικό τους αναδεικνύουν την Περιφέρειά μας πρώτη στην χώρα, η ενέργεια αλλά και το τεράστιο πολιτιστικό απόθεμά μας, παραμένουν ανεκμετάλλευτα.
Να σταθώ για λίγο στον πρωτογενή τομέα. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται στο Βούρινο και το Βέρμιο, το βοδινό και αιγοπρόβειο κρέας, ο κρόκος και τα αρωματικά φυτά, οι πατάτες, το μέλι, οι νέες πολυδύναμες καλλιέργειες, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για μία σύγχρονη άνοιξη του πρωτογενή τομέα.
Προϊόντα ποιοτικά, προϊόντα που παράγονται στη μακεδονική γη, επώνυμα προϊόντα, προϊόντα που με την κατάλληλη οργάνωση της παραγωγής και τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, είναι δυνατόν να δώσουν αξιόπιστες απαντήσεις στην απασχόληση και την επιχειρηματικότητα.
Στην κατεύθυνση αυτή, όλοι οι φορείς της επιχειρηματικότητας μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν στην δρομολόγηση της νέας πορείας της περιοχής μας.
Ιδιαίτερο ρόλο μπορεί να παίξει η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση, γιατί είναι πεποίθησή μου ότι τέτοιες διοργανώσεις προωθούν έμπρακτα τον στόχο για ανάπτυξη και πρόοδο, γιατί αφενός συμβάλλουν στην δημιουργία κινητικότητας στην αγορά, και αφετέρου φέρνουν πιο κοντά τους επαγγελματίες όλων των κλάδων.
Σήμερα, καθώς η έκθεση ανοίγει τις πύλες της για 27η χρονιά, θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους ανθρώπους που εργάστηκαν σκληρά για να διανύσει η έκθεση αυτή την επιτυχή πορεία. Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο του Εκθεσιακού Κέντρου, καθώς και στον Πρόεδρο του ΕΒΕ για την φετινή επιτυχημένη διοργάνωση.