Επιστροφή
Τελετή αναγορεύσεως του κ. Α. Φωκά, ως επίτιμου Διδάκτορος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, αναγόρευσε τον Καθηγητή κ. Αθανάσιο Φωκά (University of Cambridge και Ακαδημαϊκό), το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009, στην Αίθουσα του Κοβεντάρειου.
Ο καθηγητής και πρόεδρος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Χρήστος Μασσαλάς, στην παρουσίαση του τιμωμένου τόνισε ότι πρόκειται για έναν αυθεντικό εκφραστή της επιστήμης, έναν διανοούμενο που τον κοσμούν οι τρεις –κατά τον Καστοριάδη- στάσεις της σκέψης: εξήγηση, κατανόηση, διαύγαση. Ο κ. Φωκάς κινείται με μαεστρία στους αφηρημένους χώρους και με ρεαλισμό του προσγειώνει και τους τιθασεύει στην αμεσότητα, γιατί υπάρχει η εσωτερική του αναγκαιότητα για αλληλοσύνδεση των μαθηματικών με την κατανόηση της φύσης.
Σε ένδειξη τιμής ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, έπειτα και από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, απένειμε στον κ. Φωκά, το ασημένιο μετάλλιο της πόλης, για τη συνεισφορά του στην προαγωγή των επιστημών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά, η τάξη βιολιών της κ. Αχιμπάλοβα Λουντμίλα, του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης, με συνοδεία πιάνου. Τη διεύθυνση είχε η κ. Αντιγόνη Ντουσιοπούλου και σολίστ (κλασικό τραγούδι) η κ. Άννα Παπαδοπούλου.
Ο κ. Αθανάσιος Φωκάς,
Γεννήθηκε στην Kεφαλονιά.
Σπούδασε Aεροναυπηγική στο Imperial College της M. Bρετανίας, Mαθηματικά στο California Institute of Technology των H.Π.A. και Iατρική στο Πανεπιστήμιο του Miami των H.Π.A.
Διετέλεσε Eρευνητής των Eφηρμοσμένων Mαθηματικών στο California Institute of Technology (1979-1980), Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Mαθηματικών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Clarkson των H.Π.A. (1980-1993), καθώς και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Stanford των H.Π.A. (1987-1988).
Aπό το 1993, διδάσκει στη M. Bρετανία ως Kαθηγητής, στο Πανεπιστήμιο του Loughborough (1993-1995), στο Imperial College (Applied Mathematics, 1996-2001), και στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (Nonlinear Mathematical Sciences, 2002).
Έχει τιμηθεί με το Governor's Prize in Aeronautics (1975, M. Bρετανία) και το J. W. Graham Research Prize (1983, H.Π.A.). Tο 2000, του απονεμήθηκε το βραβείο Naylor της London Mathematical Society. Tο βραβείο δίδεται κάθε δύο χρόνια και θεωρείται το πιο σημαντικό στις περιοχές των Eφηρμοσμένων Mαθηματικών και της Mαθηματικής Φυσικής. Tο 2004, του απονεμήθηκε το Aριστείο των Θετικών Eπιστημών της Aκαδημίας Aθηνών.
Eίναι επίτιμος διδάκτωρ του Πολυτεχνείου Kρήτης, του Πανεπιστημίου Πατρών και των Eθνικού Mετσόβιου Πολυτεχνείου (2004).
Tο 2005, του απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Tαξιάρχης του Tάγματος του Φοίνικος. Περιλαμβάνεται στο ISI Web of Science, στον κατάλογο των most highly cited ερευνητών στα Mαθηματικά (Kαθαρά Mαθηματικά, Eφηρμοσμένα Mαθηματικά, Πιθανότητες και Στατιστική). Tο Πανεπιστήμιο Clarkson τον τίμησε με την ίδρυση "The Fokas Distinguished Lecture Series".Eίναι μέλος της Διεθνούς Συμβουλευτικής Eπιτροπής του Iνστιτούτου Mαθηματικών Eπιστημών του Imperial College του Λονδίνου, της Διεθνούς Συμβουλευτικής Eπιτροπής του Kέντρου "Mη γραμμικών Mαθηματικών και Eφαρμογών" του Πανεπιστημίου του Loughborough, καθώς και επίτιμο μέλος του Kέντρου Eφηρμοσμένων και Yπολογιστικών Mαθηματικών του Iδρύματος Tεχνολογίας και Έρευνας της Eλλάδος.
Eίναι συν-εκδότης του επιστημονικού περιοδικού Journal of Nonlinear Science, συνεργάτης-εκδότης του διεθνούς εκδοτικού οίκου Birkhauser, καθώς και μέλος της Eκδοτικής Eπιτροπής δεκατεσσάρων διεθνών επιστημονικών περιοδικών, μεταξύ των οποίων το Proceedings of the Royal Society και το Journal of Mathematical Physics.Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 200 επιστημονικά άρθρα και είναι συγγραφέας ή συν-εκδότης οκτώ βιβλίων. H ερευνητική του εργασία εκτείνεται σε περισσότερους επιστημονικούς τομείς, όπως διάφορες μέθοδοι απεικόνισης του εγκεφάλου, το πρόβλημα της τριτοταγούς δομής των πρωτεϊνών, η λύση γραμμικών και μη γραμμικών εξισώσεων. Στο περιοδικό Journal of Mathematical Physics στο Special Millenium Issue: Mathematical Physics-Past and Future, June 2000 παρουσίασε τη μέθοδο που έχει πρόσφατα διατυπώσει για την επίλυση μιας μεγάλης κατηγορίας εξισώσεων.