Μετάβαση στο περιεχόμενο
kozani
Επιστροφή

Special Olympics Hellas: Η Κοζάνη νέος σταθμός του Αναπτυξιακού Προγράμματος για την ένταξη των ατόμων με νοητική αναπηρία στην κοινωνία, μέσω του αθλητισμού

Στη Δυτική Μακεδονία θα βρίσκεται το Επιτελείο των Special Olympics Hellas, και πιο συγκεκριμένα στην Κοζάνη, από τις 27 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου, για να εγκαινιάσει επίσημη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους αρμόδιους φορείς, ιδρύοντας Τοπικό Πρόγραμμα Special Olympics για τα άτομα με νοητική αναπηρία.
Η νέα αυτή συνεργασία εντάσσεται στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Special Olympics, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και συμβάλλει σημαντικά στο όραμα του Οργανισμού για την άρση των αποκλεισμών και την ένταξη των ατόμων με νοητική αναπηρία στην κοινωνία, μέσω του αθλητισμού.
Το νέο αυτό προπονητικό πρόγραμμα στην Κοζάνη θα περιλαμβάνει τα αθλήματα του στίβου και της κολύμβησης, με ευρύτερη προοπτική να προστεθούν στο μέλλον και άλλα αθλήματα για περισσότερες αγωνιστικές ευκαιρίες. Παράλληλα, θα παρέχεται επιπλέον υποστήριξη στους αθλητές και στις οικογένειές τους, μέσα από εξειδικευμένες εκπαιδευτικές και συμβουλευτικές δράσεις.
Τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, ώρα 14.00, στο Αμφιθέατρο της ιστορικής Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης, θα πραγματοποιηθεί Τελετή Υπογραφής της Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ του Προέδρου των Special Olympics Hellas, Πρέσβυ ε.τ. κ. Διονυσίου Κοδέλλα, και του Δημάρχου Κοζάνης, κ. Λαζάρου Μαλούτα.
Παράλληλα, στην τελετή τα Special Olympics Hellas θα υπογράψουν Συμφωνητικά Συνεργασίας με την Πρόεδρο του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, των Φίλων Ατόμων με Αυτισμό του Νομού Κοζάνης, κ. Παρέσσα Τουρλακίδου, και τον Πρόεδρο του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης & Αποκατάστασης ατόμων με αναπηρία Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, κ. Ηλία Τοπαλίδη.
Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης στην Κοζάνη, η Ομάδα των Special Olympics θα αναλύσει τις διαδικασίες έναρξης του Προγράμματος, θα δώσει κατευθύνσεις στους αρμόδιους προπονητές και συντονιστές και θα επισκεφθεί τις αθλητικές εγκαταστάσεις στίβου και κολύμβησης, όπου θα πραγματοποιούνται οι προπονήσεις.
Το Τοπικό Πρόγραμμα Special Olympics στην Κοζάνη αποτελεί μία πρωτοβουλία για ίσες ευκαιρίες στον αθλητισμό και προωθεί το δικαίωμα συμμετοχής των ατόμων με νοητική αναπηρία σε αγώνες, με σκοπό να προάγουν την αλληλεγγύη, τη συνύπαρξη και την ένταξή τους σε έναν κόσμο χωρίς προκαταλήψεις, απαλλαγμένο από φαινόμενα αποκλεισμού και διακρίσεων.
Εντάσσεται στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Special Olympics και προέκυψε από την επιθυμία να καλυφθούν οι ανάγκες της Περιφέρειας για την ουσιαστική ενδυνάμωση των ανθρώπων με νοητική αναπηρία  και των οικογενειών τους.  Με τη συμπαράσταση του Μέγα Δωρητή, Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, στόχος είναι το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα να εφαρμοστεί σε 21 πόλεις της Ελλάδας, επιπλέον αυτών που δραστηριοποιούνται ήδη. Μέχρι σήμερα, έχουν ιδρυθεί στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Προγράμματος, Τοπικά Προγράμματα Special Olympics στις περιοχές: Άρτα, Κάλυμνος, Καστοριά, Κως, Λευκάδα, Σκιάθος, Σύρος, Τρίκαλα, Καλαμάτα, Ιωάννινα, Σπάρτη.


Σημείωση:
Τα Special Olympics Hellas ανήκουν στο Παγκόσμιο Κίνημα των Special Olympics International, το οποίο εδώ και πάνω από μισό αιώνα εκτείνεται σε παραπάνω από 190 Χώρες ανά την Υφήλιο, έχοντας κεντρικό του στόχο την ένταξη ατόμων με νοητική αναπηρία μέσω του αθλητισμού. Από την πλευρά μας συνεχίζουμε απρόσκοπτα τον αγώνα που έχουμε ξεκινήσει εδώ και 34 χρόνια για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων  των ατόμων με νοητική αναπηρία στον αθλητισμό, υλοποιώντας πολυάριθμα καινοτόμα αθλητικά, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα, τα οποία αγκαλιάζουν τους αθλητές των Special Olympics και τις οικογένειες τους, αποδεικνύοντας ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο όταν υπάρχει η θέληση και η δύναμη της ψυχής.