Η Αργοναυτική Εκστρατεία
Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης παρουσιάζει το έργο «Η Αργοναυτική Εκστρατεία», το Σάββατο 17 Ιανουαρίου, στις 7 το απόγευμα, στην Αίθουσα Τέχνης. Το μεγάλο έπος της μυθολογίας μας για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή, σε πανελλήνια πρώτη.
Γενική είσοδος 8 € για του ενήλικες και 6 € για τα παιδιά.
Η Αργοναυτική εκστρατεία αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους μύθους της ελληνικής αρχαιότητας, κατέχοντας την ίδια θέση με τα Ομηρικά έπη και τους άθλους του Ηρακλέους. Σκοπός της Αργοναυτικής εκστρατείας ήταν να φέρουν στον βασιλιά Πελία το Χρυσόμαλλο δέρας από την Κολχίδα (Αία) η οποία βρισκόταν στη Μαύρη Θάλασσα.
Η Αργοναυτική εκστρατεία έλαβε χώρα κατά το 1.225 π.Χ. Μια γενιά νωρίτερα απ’ τον Τρωικό Πόλεμο, που προσδιορίζεται στη δεκαετία 1.194 – 1.184 π.Χ. Γι’ αυτό και παιδιά πολλών Αργοναυτών έλαβαν μέρος στη πολιορκία της Τροίας. Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε στα σύνορα του μύθου και της Ιστορίας και βεβαιότητες γι’ αυτό το θέμα δε χωρούν. Ο χρονικός προσδιορισμός οφείλεται στον Ερατοσθένη, ο οποίος είχε μετρήσει με ακρίβεια την περιφέρεια της γης, δύο αιώνες πριν τη γέννηση του Χριστού. Αφηγήσεις για τα κατορθώματα των Αργοναυτών έχουμε πολλές από την αρχαιότητα. Η πιο διαδεδομένη είναι του Απολλώνιου του Ρόδιου, που γεννήθηκε το 270 π.Χ. (Αργοναυτικά). Η Αργοναυτική εκστρατεία και στη συνέχεια ο Τρωικός πόλεμος, ουσιαστικά περιγράφουν τις περιπλανήσεις και τους πρώιμους αποικισμούς των Ελλήνων.
Το ταξίδι των Αργοναυτών, πέρα από τον μύθο, έγινε αντικείμενο μελέτης μέχρι πρόσφατα. Το θέμα δεν ήταν ακριβώς η αποκρυπτογράφηση του ταξιδιού των Αργοναυτών, όσο η διερεύνηση για το που έφτασαν οι πραγματικοί πρωταγωνιστές, που ήταν οι έλληνες ναυτικοί εκείνης της εποχής. Γιατί κατά τους ιστορικούς, οι μύθοι αποτελούν φιλολογικές καταγραφές πραγματικών ταξιδιών προς όλες εκείνες τις περιοχές που αναφέρονται στις διάφορες εκδοχές του μύθου. Η κλασική εκδοχή ισχυρίζεται ότι το ταξίδι έγινε προς τον Εύξεινο Πόντο, στην Κολχίδα, τη σημερινή Λαζική, στις υπώρειες του Καυκάσου. Δύο διαφορετικές εκδοχές όμως τοποθετούν την Κολχίδα στην ακτή του Μαλαμπάρ, στις Ινδίες, (Robert Graves, «Ελληνικοί Μύθοι»), αλλά και στις Άνδεις (Henriette Mertz, «Η αρχαία Κολχίδα και το υψίπεδο των Άνδεων»)
Οι συντελεστές
Σκηνοθεσία – χορογραφίες – μουσική επιμέλεια : Πάρης Μαντόπουλος
Βοηθοί σκηνογράφου – ενδυματολόγου : Κωνσταντίνα Σκεπετάρη, Βενετία Νάση
Νικήτας Αναστόπουλος, Σάββας Σωτηρόπουλος, Μιχάλης Φραγκιαδάκης, Κωνσταντίνα Νικηφοράκη, Εύη Καρρά, Άρης Πλιός, Γιώργος Καπούλας